Merhaba hocam. Öncelikle hangi programlama dilini seçerseniz seçin, öğreneceğinizden, başaracağınızdan hiç şüphem yok. Bu konuda istikrarı sağlayan, düzenli çalışan herkes başarabilir. Benim deneyimlediğim ve bu tecrübelerim üzerine sunacağım tavsiyelerim şu şekildedir.
- İngilizceyi iyi bilmelisiniz(Şu an bilmiyorsanız, endişe etmeyin, sadece ezber yaparak dahi programlama dili üzerinde, kendinizi geliştirebilirsiniz.)
- Algoritmayı öğrenmelisiniz.
Neden mi İngilizce? Çünkü programlama dillerinin temeli, evrensel dil olan "İngilizceye" dayanmaktadır. Dolayısıyla Python, C, C++, Java ve diğer programlama dillerindeki parametreler, fonksiyonlar, terimler İngilizce dilindedir. İngilizce bilmek, programlama dili öğrenmenizde ve geliştirme aşamalarınızda size büyük kolaylık ve katkı sağlayacaktır.
Algoritma öğrenirken, kafanızın karışacağından vs. kesinlikle endişe etmeyin. Her ne kadar matematik ve bilgisayar bilimleri terimi gibi gözükse de, günlük hayatımızda da isteyerek veya istemeyerek çoğu zaman algoritma mantığına göre hareket ederiz. Örn;
Evden okula gitmek için izlediğiniz adımlar;
1. adım: Evden çıkmak için hazırlan
2. adım: Evden çık
3. adım: Otobüs durağına git
4. adım: Otobüs gelince, otobüse bin
5. adım: Okul durağına gelince, otobüsten in
6. adım: Okula git
7. adım: Sınıfını bul
8. adım: Sınıfa gir
9. adım: Sıranı bul
10. adım: Sırana otur
gibi basit bir örnek ile algoritmanın aslında hayatımızın hemen her alanında olduğunu keşfedebilirsiniz. Algoritmanın tanımı da şu şekilde yapılmaktadır; "Belli bir amaca ulaşmak için veya belli bir problemi çözmek için tasarlanan yol." Aslında algoritma öğrenmek size kişisel ve kariyer hayatınızda büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Bundan dolayı bu basit meseleyi 'es' geçmenizi tavsiye etmem. Algoritma mantığını kavradıktan sonra Udemy, YouTube, Medium ve blog siteleri üzerinden araştırmalar yapıp, hangi programlama dili üzerinde kendinizi geliştirmek istiyorsanız, başlayabilirsiniz. Benim naçizane tavsiyem, Udemy üzerinde Mustafa Murat Coşkun hocanın hazırlamış olduğu "(40+ Saat) Python | Sıfırdan İleri Seviye Programlama(2020)" olur. Başarılı olacağınıza inancım tam. Şimdiden iyi çalışmalar dilerim...