Çin nasıl bu kadar kolay atlattı bu olayı diyenler çini korona sayesinde tanımış insanlardır. Çinliler her ne kadar ne bulduysa yiyen bir millet olsa da halkın otokontrol ve denetim mekanizmaları çok sağlam. Salgının en başından itibaren halk gerekli kurallara yüksek oranda uydu uymayanlar ise kötü şekillerde cezalandırıldılar. Kötü şekilde cezalandırılanlar kimsenin umrunda olmadı çünkü halkın büyük çoğunluğunun gözlerinde vatan hainliğinden farklı olmadığı için umursanmadılar. Halkın bu şekilde tepki vermesinin yanı sıra çinin elindeki teknolojik altyapı denetimlerde ve karantina süreçlerinde etkin rol oynadı. Çin zaten ülkedeki vatandaşları 7/24 gözetim ve kontrol altında tutan bir yapıya sahip. Şehirler kamera ve yapay zeka teknolojileri donatılmış. Bu söylediklerimi görmek isterseniz çinde yaşayan blogger arkadaşlarımızın videolarını izleyebilirsiniz.
Gelelim dünyanın geri kalanına;
Ülkemizde gördüğünüz düğün,asker uğurlama,nişan ve en önemlisi bitmek bilmeyen bir tatil merakı için insanlar birbiri ile yarıştı. Devletimizde insanlara bunları daha çok yapabilmesi için kredi bile verdi. Turizmden gelecek para için ülkenin sağlık altyapısını vurdular. Şimdi sadece açıklanan rakamlarla %60 larda yoğun bakım doluluk oranı var. Ülkelerin açıkladıkları sayılara inanda zaten ne bileyim. Yıl başına kadar bu virüsün gitmeyeceği belli. Ocak ayında da kredilerin geri ödemeleri başlıyor insanlar o zaman nereden para bulup da o kredileri ödeyecek benim asıl merak ettiğim konu o. Güzel günleri yaşıyoruz arkadaşlar bence kötü günler henüz gelmiş değil.
Avrupada ve amerikada insanlar koronadan dolayı yasakların kaldırılması için eylem yapıyor. Onlarında zeka olarak bizden farkları yok. Tek fark onlarda devlet evlerde kalmaları için para desteğinde bulunuyor ama buna rağmen bu olaylar yaşanıyor. Bu krizi en iyi şekilde yöneten ülke bence kanada. Sürekli işletmelere ve halka karşılıksız olarak destek sağlıyor. Siz yeter ki evde kalın gerisi bizde diyor adamlar. Amerikada ki eylemlerin patlak vermesi de yine işleri çığırından çıkartan büyük bir olaydı. Daha bunu toplayamamışken şimdi önlerinde seçimler var. Mitingler falan yapmaya da başladılar. Amerika aşıyı tedarik etmediği sürece bu işin altından kalkamaz. Halkın zaten birlik beraberlik kavramı da yok. Oralarda her koyun kendi bacağından asıldığı olayların önüne geçmek biraz sıkıyor.