Hocam buna katılmıyorum, bir insan açıkgöz biriyse kesinlikle gittiği her yere ayak uydurabilir. Ben 1.5 yıl abd 2 yıl kıbrıs 1 yıl malta ve birçok yerde kaldım yaşadım gezdim ettim çalıştım, inan heryere ayak uydurdum. Vasıflı bir elemanda değildim, sadece çok açıkgöz ve tuttuğunu koparan biriyim. Adam vasıflıda olsa kendini geliştiremez ifade edemezse ezilmeye mahkumdur. Birçok youtuber arkadaşımız kardeşimiz vasıfsız gitti abd'ye yada farklı ülkelere gayette güzel tutundular, eşşek gibi çalışıyorlar arabalarınıda aldılar,
https://www.youtube.com/channel/UCML...8PruCg8-xmEs0Q
bak okan yan köyümüzden bulgaristanda bu çocuk gitti gideli arı gibi çalıştı abd'de ev aldı. Bu adam yüksek mühendis olarak gitmedi, uberde yaptı, paket serviside yaptı sağda solda çalıştı çabaladı. Yani kafasını kullanan girişken insanlar heryerde ekmek yer. Bulunduğu şehrin sınırları dışına çıkmayan, yaşadığı ülkenin dışında farklı ülkeleri gezmek içni dahi gidip sosyalleşip hayatı görmeyen insan ufkunu çok açamıyor, bu benim şahsi düşüncem. Nekadar çok gezerse, farklı kültürleri görüp yaşama şansı olursa özgüveni yerine gelir ve bir atılım içerisine girer insan. Ben kendimde böyle deneyimledim yaşadım başardım herkes kriz yaşarken çok şükür keyfim yerinde, ama bu zamanlara gelene kadar birtakım zorluklar çektik sadece oturmadım kendimi yaymadım, çalıştım çabaladım başardım.
Değerli Hocam açıkgözlülük ve çalışkanlık da bir vasıftır. Uyum sağlama kabiliyeti zekanın asıl tanımıdır. Gittiğin yerin dilini öğrenip, saygı duyulacak insani ilişkiler kurabiliyorsan bu da bir vasıftır. Sen gitmeseydin Türkiye'de kalsaydın da asgari ücretle sürünmezdin. Çünkü sende uyum sağlama, kendini değiştirme, kendini değiştirme kabiliyeti var. Gittiğin her kültüre uyum sağlamak bir vasıftır. Sen vasıflı derken iyi bir üniversiteden mezun olmayı falan düşündün zannedersem.
Ben bu vasıfsızlık meselesinde yanlış ifade kullandım galiba. Yanlış anlamış bir çok arkadaş. Bu agresif bir kelime olmuş. Az vasıflı diyeyim. Çünkü açılan konularda şöyle iddialar vardı. Ben asgari ücretle Audiye BMW'ye binemiyorum diye şikayet ediliyordu. Benim çocukluk arkadaşım Avustralya'ya göçtü. Garsonluk yaptı. Sonra aşçı oldu. Sonra kendi restoranını açtı. Şimdi Yeni Zelanda'ya yerleşti bir wellness oteli var. Şu anda sahip olduğu saygın pozisyonu garsonlukla elde edemezdi. Ama orada sıkı çalışan ve tasarruf eden insanlar 5 senede ortalama bir ev ve bize lüks gelecek bir araba alabiliyor. Çünkü kredi faizleri çok düşük, enflasyon çok düşük ve genel ekonomik katma değer büyük olduğu için az vasıflı işlere bile daha çok gelir payı düşüyor.
Kendini geliştirebilen, değiştirebilen uyum sağlayabilen bir insan zaten son derece vasıflıdır. Bu tip insanlar Türkiye'de de başarılı olur, gittiği ülkede de başarılı olur.