Benim kişisel görüşüm devlet okulunda ilkokul için çok iyi bir öğretmen bulabilirseniz ( ilgili ve kendini geliştirmeye açık ) özel okulun çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta ilk okulda tek bir öğretmen derse giriyor. Fakat yabancı dil eğitimi açısından ilkokul bile olsa iyi bir özel okul devlet okulundan daha fayda sağlayacağını düşünüyorum.
Fakat olay ortaokul'a gelince tamamen değişiyor. Ortaokulda tüm kültür derslerine bölüm öğretmenleri girmeye başlıyor. Devlet okullarında denetleme mekanizması zayıf memur zihniyetinde öğretmenler kendini geliştirmek öğrenciye değer katmak için çabalaması nadir görülen bir durum haline geliyor. Bu sözüm idealist öğretmenler için geçerli değil. Fakat çok küçük bir zümre olduğu için hepsinin aynı devlet okulunda toplanmış ihtimalini zayıf buluyorum. Maaşımı alır geçerim mantığında hareket ediyorlar birçoğu. Bunu kendim bile yaşadım. İster öğrenirsiniz ister öğrenmezsiniz istersem ders bile anlatmam ben maaşımı alır geçerim diyen öğretmenlere de denk geldim. Fakat bunu özel okuldaki öğretmen dile getiremez çünkü denetleme mekanizması orada devreye giriyor. Fakat bu sözüm de dershaneden bozma derme çatma özel okullar için değil gerçekten kaliteli özel okullar için geçerli. Yoksa özel okulun kötüsüne denk gelirseniz devlet okulundan bile çok daha kötüsüyle karşılaşabilirsiniz. Devlet okullarında öğretmen seçimlerinde kaliteli bir özgeçmişe ihtiyaç yok. Kpss den yüksek puan alması yeterli oluyor. Deneyim ve tecrübeye gerek duyulmuyor. Kpss denilen şey zaten matematik öğretmeninin tarih bilgisini denetleme mekanizmasından öteye geçemiyor maalesef ülkemizde. Açıkcası benim çocuğumun matematik öğretmeninin vatandaşlık ve tarih bilgisinin olup olmaması benim umrumda değil
Matematik konusunda başarılı olsun. Öğrencilerini yönlendirebilsin. Onlara farklı problem çözme yetenekleri katma konusunda destek olsun yeterli. Bu nedenle Kpss yi kazanan öğretmen daha başarılı öğretmendir yorumuna kesinlikle katılamıyorum.
Ayrıca kaliteli bir özel okulun teknik imkanları da devlet okullarına göre çok daha yüksek. Yabancı dil öğrenimi konusunda zaten en kötü özel okul bile devlet okullarından daha başarılı olduğunu yıllarca deneyimledik. Öğrencinin temel eğitimi çok önemli eğitim çok küçük yaşlarda başlar. Yani özel okula o kadar para vereceğime özel üniversiteye gönderirim mantığını da doğru bulmuyorum. Bütün eğitim ve öğrenim donanımı özel üniversiteye verildiğinde düzeleceğini düşünmüyorum. Balık baştan kokar. Bu konu çok tartışılması gereken bir konu ebeveynler için. Ama kişisel nedenlerden dolayı kişiden kişiye göre de değişecek bir durumdur.