htcsem adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba. Öncelikle bu güzel yazı için teşekkür ederim. Şahıs firmamı yeni kurdum ve aklımı kurcalayan konulardan biriydi. Bu konu hakkında geçen hafta sitede bir konu açtım fakat yeterli bilgiyi edinemedim. Şimdi şans eseri sizin konunuzu gördüm.

Öncelikle kesinlikle yanlış anlamayın fakat sizin tespitlerinizi aksini savunan bir kaç kişi ile bilgi alışverişinde bulundum başka platformlarda. Niyetim sadece en doğru bilgiyi edinmek.

Bahse konu mesajınız : "Ödediğiniz Stopajı, sonrasında gelir vergisinden düşüyorsunuz. Ödediğiniz KDV'yi de firmalara keseceğiniz faturalardan mahsup ediyorsunuz. Dolayısıyla bu çerçeveden bakarsanız maliyet bulunmuyor..."

Örneğin: Siz reklam maliyetinin giderleştirilmesinin nihai olarak avantajlı olduğunu belirtiyorsunuz. KDV'nin mahsuplaştırılacağı konusunda herkes hemfikir. KDV konusunda bir avantaj mevcut.Burada bir sorun yok. Fakat stopaj kısmının gider gösterilemeyeceğini söyleyenler mevcut. Aklıma takıldığı için belirtmek istedim.

Bu görüşü duyunca aklıma gelen fikir şu oldu: Devlet, Facebook ülkemizde vergi veren bir kuruluş olmadığı için ondan tahsil edeceği gelir vergisini bizim üzerimizden tahsil ediyor. Devlet kazandığı vergi gelirini neden tekrar gider göstermemize izin verip kaybetsin. Sadece akıl yürütme benimkisi.
Bu konuda şöyle düşünün, Google'a ödediğiniz reklam harcamaları için devlet KDV ve stopaj almasaydı ne olacaktı. Siz bu ödemenizi gider gösterecektiniz ve min %15 ödeyeceğiniz gelir vergisinden avantaj sağlayacaktınız. Oysa ki devlet stopaj olarak %15'i sizden tahsil etti, dolayısıyla %15 avantajınız mantıken %0 oldu. Ben alıntıladığınız mesajımda bundan bahsetmeye çalıştım... Sizin atladığınız nokta Google reklam ödemelerini devlete ibraz ederken stopaj ödüyorsunuz ama aynı zamanda bu gider kaleminize ekleniyor.

Diğer örnek hesaplamalarınıza gelirsek, ben mali müşavir değilim, bu tarz hesaplamalarınızı bir mali müşavire sormanız gerekiyor. Tekrar yinelemek gerekirse kanun gayet açık ve net, kafanızda soru işaretleri varsa bu konuyu bir mali müşavir ile görüşmenizi tavsiye ederim.