DemirayBilisim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Vasıfsız ve verimsiz çalışmak mı? Bu ülkenin verdiği beyin göçünü vasıfsız olmak ya da verimsizlik olarak nitelendirmiyorsunuz umarım. Vasıflı ve verimli çalışabilecek binlerce gencimiz şu üstünkörü değindiğiniz vergilerin acısını ödeyecek güce sahip olmadıkları için terk edip gittiler
Beyin göçü ortalamayı düşürüyor. Bu konuda kesinlikle haklısınız.
İbn-i Sina nın sözüydü galiba bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göçer diye.
Amerika'da ve Rusya'da büyük inovasyon yaratan insanlar arasında ikinci dünya savaşı almanyasından kaçan bilimadamları ağırlıktadır.

Ama bu ve benzer vergiler daha önce de vardı.
Siz 99 depremi döneminde çıkarn vergileri hatırlamıyorsunuz herhalde.
O zaman vergiler çok ağır geldi diye yurt dışı hayalleri kurulmuyordu.
Bugünkü göç akınının vergilerden ziyade bilişim ve iletişim olanakları ile yurt dışına yerleşebilme konusunda daha fazla olanak bulunulması olduğunu düşünüyorum.

Bir de göçenlerin vergiler yüzünden değil siyasi durum ve yaşam şekli kaygısı ile göçtüklerini düşünüyorum.
Yukarıdaki mesajımda Almanya ve Fransa ile karşılaştırmalı olarak vergi oranlarını verdim.
Fransa'da çıkan sarı yelekliler ayaklanmasının tek nedeni Fransız devletinin ofansif vergi politikalarıdır.
Fransa Avrupa'da GSMH oranla en çok vergi alan ülke. GSMH nın %46 sı vergi olarak toplanıyor. Almanya %40 üzerinde. Bizde vergiler GSMH'de %24 tutuyor.
Amerika'da da %24,4.
Aradaki fark şu, Amerika'da araba alırken senden ÖTV almazlar, ama banka hesabına yatan her miktarı gelir olarak gösterip sene sonunda vergisini ödersin.
Yani bu forumdaki gibi 10 liraya backlink satan arkadaşlar banka hesaplarına giren her 10 liranın 3 lirasını eyalete ve federal devlete vergi olarak öderler.
Bizim devlet kayıt dışını ve doğrudan gelirlerin tümünü vergilendirip toplayamadığı için dolaylı olarak para kazanıp zenginleşen adamın 10 senelik vergisini ilk araba almasından tahsil eder.

1 milyon euro kazanan Fransız vatandaşı 450 bin euro vergi ödüyor.
1 milyon euro kazanan Alman vatandaşı 550 bin euro vergi ödüyor.
1 milyon lira kazanan Türk vatandaşı 400 bin lira vergi ödüyor.

Fransızlar çok vergi ödedikleri için Fransa'yı bırakıp daha düşük vergi ödenen yerlere göç etmiyorlar.
Demek ki bizim yurt dışına verdiğimiz göç vergilerden farklı bir sosyal dinamikten kaynaklanıyor.