ben size katılmıyorum küçük esnafa destek olmadığı sürece bu iş böyle devam eder daha geçen konusu açıldı bir iş adamına kaç milyon lira vergi indirimi yapılmış ben de esnafım ama bana teşfik 75.000 tl ye kadar 3 yıl boyunca gelir vergisi ödememe
ama gel gelelim internet işi yapıyoruz yurt dışı kaynaklarından bişeyler alıp satmaya çalışıyorum hadi onu geçtim en kötü googleye reklam verirken bile gider gösteremiyorum ha gider gösteririm gösterirsem %18 ini devlet gene benden alıyor aynı şey ben üretmeyi araştırmayı seven bir insanım ama şirketimi açtım açalı vergi muhasebe ben de bunaldım şuan ucu ucuna dönderiyorum tüm sistemlerimi faturalarını onunu bununu şimdi diyebilirsin başka bir alana yönel vs bu konuda haklı olabilirsin ama şuan devlet teşviği bile olduğu halde kendime bu gün bimden kazandibi tatlısı alırsam acaba sunucu makinemin kirasını ödeyebilecekmiyim diye 5 10 kere sordum çok canım çektiği için gittim aldım yedim vergi indirimi küçük esnafa yapılmalı üretim teşfik edilmeli bunaldım şuan kusura bakmayın kırıcı konuştuysam biraz içimi dökmek istedim
Değerli kardeşim kendini geliştirecek ne yapıyorsun? Bak 75bin TL gelir vergisi muafiyeti büyük bir imkan. Devlete vermeyip işini veya kendini geliştirmeye uğraşacağın 75 in lirayı devlet senden almıyor. Demek ki sen yeteri kadar katma değer üretemiyorsun. Yani ticareti verimsiz ve iyi yapmıyorsun. Mesela yeni bir dil öğrenip yeni bir pazara girmeyi denedin mi? Mesela o 75 bin lira ödemediğin vergiyi 3 sene bir dil kursuna yatırsan. İngilizce, Korece, Japonca gibi bir dil öğrenmeye uğraşsan ve daha zengin yeni pazarlara satış yapabilme imkanını araştırsam belki BİM'deki tatlıyı değil, Paris'ta bir kafede tatlı yemek sana ucuz gelecek.
Yani yine aynı yere geliyoruz.
Bir Alman bir ticari işletme kurmadan plan yapıyor. Program yapıyor. Pazar araştırıyor. Biz bu plan program işlerine hiç gelemiyoruz. Bence hesabını kitabını iyi yapmadan ticari işletme kurmuşsun. Ve şu anda işlerin iyi gitmiyor. Hem de 75 bin vergi muafiyeti, ki bildiğim kadarı ile size bir de sigorta bağkur muafiyeti var. Yani devletin sana ciddi desteği var. Ve sen başka işadamının silinen milyon liralık vergisini düşünüyorsun. Devlet bana 75 bin vergi muafiyeti vermiyor. Ben de sana verdiği muafiyetten mi şikayet etmeliyim.
Bence devlet sana destek olmuş. Ama sen planını programını bir Alman kadar iyi yapıp, işini iyi kurgulayamamışsın. Bence işini geliştirmek için fikirler üretmeye devam et. Dil öğren. Öğrendiğin her yeni dil senin pazarını genişletir, daha zengin pazarlardan pay almanı sağlar. Sen yurtdışından bir şey alıp satmaya çalışıyorsun bu katma değeri düşük bir iş. İnsanların ellerinde internete var biraz dil bilen yurtdışı pazar yerlerine ulaşıp o ürünü kendileri getirtebiliyorlar. Dil bilmeyenler senden alabilirler. O zaman sen yeni diller öğren, yabancı dil bilmeyen koreliye, japona da dropshipping ürün satmaya çalış.
Bak sen kendini geliştirecek bir şeyler yapmalısın. Yeni vasıflar edinmelisin. Sen gelirini arttırmak için kendini ve işini daha katma değeri yüksek bir hale getirmek yerine devletin sana destek olmasını bekliyorsun. Devlet sana destek olsa ne farkedecek? Bu çözüm değil. Çözüm senin işini geliştirmen ve daha karlı yani katma değeri daha yüksek bir ticaret yöntemi bulman. Çünkü yurtdışından ürün getirip satman için devlet sana destek olmaz, sen temel olarak bu ülkenin dövizlerini yurtdışına kaçıran bir iş yapıyorsun. Senin ticari modelin Türklerden aldığın paranın bir kısmını kendine kar olarak alarak kalanını yurtdışındaki üreticilere vermek.