devlet61 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Twitter tarzı bir tt bölümü sağ tarafta harika olur bencede.
Durumu değerlendiriyorum çok teşekkür ederim. Bana da çok mantıklı geldi.

Bilgilendirme:
Yeni editör tüm sözlük bileşenleri, görsel upload, instagram ve twitter embed ve bunların ön izlemeleri ile tamamen bitmiştir.

düzenleme editörü

en sağdaki butona tıkayınca yazının ön görünümü
aynı zamanda editör birebir ön görünüm yapıyor. embed içerikleri ve diğer tüm etkileşimler aynı bir entry gibi ön izlenebiliyor
yayınlanmış hali ön izleme uyumu

editör davasının tamamen kapandığını düşünüyorum. keza bir sözlükte hatta bir forumda dahi olabilecek en kaliteli editör kodlandı (Y)

Bilgilendirme 2:
Şimdiye kadar herkese cache eklentisi kullanmamasını söylemiştim. Sebebi ise canlı bir site olduğu için ve içeriklerin sürekli güncellendiği için cache yaratım-silim durumunun daha yüksek cpu load'a sebep olacağıydı. Ancak wordpress 5.5 güncellemesi ile cache üzerine büyük bir güncelleme uyguladı. Cache yaratım ve silim hızı neredeyse %200-300 oranında arttı. Sorgunun sql'e bindirdiği yük çok büyük oranlarda azaldı. Bundan mütevellit yeni güncelleme ile hype sözlük üzerinde bir kaç tweak uygulandı ve semi-dynamic(evet adını ben koydum, hype sözlük direkt bir dinamik ya da statik cache'e sahip olamaz. sebebi ise bazı işlemlerin statik bazılarının dinamik olması. Hype sözlük sadece bir wordpress teması değil, öncü bir sistem haline geldi.) cache'e uyumlu hale getirildi.

Kullanılacak cache eklentisi ve bu eklentinin spesifik ayarlarını yeni güncellemeyi iletirken herkesle paylaşacağım (hala birkaç eklenti arasında testler yapıyorum). Ancak cache ile sunulmuş bir sayfanın yükleme hızı 0.4-5 SN'den -> 0.1 SN'ye indi. Test uygulanan sitenin pagespeed skoru 80'den 98'e çıktı.

Bu çok büyük bir performans boost'u demek. Hype sözlük zaten 5.0 ile çok büyük bir PHP-SQL taraflı optimizasyona uğramış ve sektördeki tüm rakiplerinden performans konusunda tur bindirmişti. Ancak bu durum çok farklı bir boyutta hız desteği sağlayacak. Wordpress'in nimeti diyebiliriz.

Sistem:
Sol frame kesinlikle cache'e alınmıyor. Sistem yükü zaten çok azdı.
Her sayfa ayrı cacheleniyor.
Yeni başlık açımında sadece o yazarın yazar sayfa cache'i varsa siliniyor (yazar bilgilerinin güncel kalması için). Sol frame zaten cache'lenmediği için başlık anında görünüyor.
Bir başlığa entry girince ya da entry düzenleyince sadece o başlığın cache'i siliniyor.
Artı eksi ve favori puanlama sistemini uzun zaman önce ajax motoruna bağladığım için bunlar hiçbir problem teşkil etmiyor. Puanlar sadece üzerine gelince ajax ile çekiliyor.
Yeni js'ler ve css'ler dahil sayfa boyutu -> 170 KB ----> 160 KB'ı CSS ve JS ve bunlar ilk yüklemede ön belleğe alındığı için cachelenmiş bir sayfanın sunucu trafiği -> 10KB.

Hemen her sözlüğün hitinin büyük bir kısmı okurlardan oluşur. Sayfa gösterimi - entry oranı %10-15 arasıdır. Bu cache'in ne sıklıkla yaratılıp-silineceği konusunda bize bir fikir sunabilir. Buradan hareketle yeni yarattığım cache sisteminde avantajlar dezavantajları büyük oranda geçiyor.

Güncelleme uzun sürüyor biliyorum. Ama herkes için çok büyük bir güncelleme oluyor. Sizlere verdiğim güncelleme listesinden sadece 1-2 madde kaldı. Ardından herkese yeni güncelleme ulaşmış olacak.

Ekleme: Bildiğiniz üzere bu senenin sonu için PHP 8'e tarih verildi. Yani PHP büyük bir performans atılımına uğrayacak. Haliyle bu sürüme wordpress'de 2021 başı itibariyle geçecek. Hype sözlük'ün PHP 8 güncellemesi alıp almayacağını soranlara ihtafen: elbette alacak. Final güncellemesi demek bir sözlüğün sahip olabileceği her şeye sahip olması demek. Son güncelleme demek değil. Hype sözlük mevcut kod standartlarına güncellenmeye her zaman devam edecek.

Tüm hype sözlük ailesine duyurulur.