En basit örnek önümüzde, R10.

Ben Mart - Haziran ayları arasında R10'da bu kadar koronavirüs konusu gördüğümü hatırlamıyorum. Son günlerde en çok gördüğüm konular "apartmanda korona, akrabam korona, arkadaşım korona oldu, kuzenim ve ailesi koronaya yakalandı, alt komşum pozitif vb..." şeklinde.
Mayıs ayında ki test sayılarına baktığımızda 19 Mayıs'ta 25.000 test 1.022 pozitif, 20 Mayıs'ta 20.000 test 970 pozitif olarak görüyoruz. Ancak 27 Ağustos'a baktığımızda
106.000 test 1.500 vaka olduğu görülüyor. 19 Mayıs'ta ki oranla kıyaslarsak şu an 106.000 testin 4.000 küsür pozitif sonucu vermesi gerekir. Belki geçtiğimiz aylarda test şimdiye oranla daha az yapıldığı için çevremizde çok fazla vaka duymuyorduk, şimdi yüz bin civarında test yapıldığı için daha çok vaka duyuyoruz.
Ben inanıyorum ki, şu an hiçbir belirti göstermeyen 1000 kişiye test yapılması halinde en az 500 pozitif vaka çıkacaktır. Durumun Mart - Haziran ayları arasında olduğundan daha vahim olduğunu düşünüyorum. Vaka sayıları 4.000 - 5.000, ölenler de 500 - 600 olarak açıklansa bu rehavet hali biraz olsun ortadan kalkar ancak bu rakamlara göre insanlar hiçbir şey yokmuş gibi yaşamaya devam ediyorlar. Aslında olması gereken az değil fazla göstermek. 1000 vaka varsa 3000 göstereceksin ki caydırıcı olsun ama
ekonomi diye bir kavram var, turizm var, var oğlu var, bu yüzden öyle kolay değil yani.
Herkes birilerine suç atma peşinde ama kendisine bakan yok. Hükumet iyi idare etti edemedi konusu tartışıladursun, vatandaş idare edebildi mi bu sorunun cevabını aramak lazım. Restoranlar açıldı, plajlar açıldı, düğünler başladı tamam da, buralara giderek maske takmadan sosyal mesafeyi korumadan hareket edilmesinde kişinin kendinden başkasının suçu yok. Yerden maske alıp ağzına takan amca videosu izledik, belki durumu yok, 1 tane maske alacak bile parası yok belki iç yüzünü bilemeyiz ama bu hareket bilinçsizce yapılmış bir hareket yani. Amcadan eşine, çocuğuna, torununa, arkadaşlarına bulaştı gitti belkide. Ya da bir başka konuda birisi aynen şöyle yazmış; "kuzenim pozitif çıktı, ilaç verip gönderdiler, 2 gün sonra iyi hissetti çıktık geziyoruz kim takip ediyor ki, hem kim dikkat ediyor." şok olduk. Sonra bakıyorsunuz pozitif vaka hastaneden kaçıyor, karantinada apartman ama dışarı çıkmak için polisle kavga ediliyor. Yani netice itibariyle halk bilinçlenmediği, cahilce davrandığı sürece kim ne yaparsa yapsın bu işin önüne geçemeyiz. Ülkenin 10 gün 15 gün sokağa çıkma yasağı verilip ekonomik olarak idare edilebilecek potansiyeli yok, kimsenin böyle bir beklentisi olmasın yani.
Hakkımızda hayırlısı olsun, herkes kendini ve çevresindekileri yeterince korusun. Elimizden an itibariyle başka bir şey gelmiyor.