Süper bir soru.
Başımdan geçen son tecrübemi paylaşayım:
Eğer müşteri ne istediğini bilmeden işi sizin tasarım kabiliyetinize bırakıyorsa bilin ki o müşteri size sıkıntı çıkaracaktır. Gerekli soruları sormadan, beğeni zevkini anlamadan işe başlamayın. Beğense bile kullanmıyor. Ödeme yaparken istekli yapmıyor yapsa bile ben almıyorum.
El emeği, özgün, anlamlı logonun piyasası 300 liradan başlar. Hadi indirim falan 200 liraya yapılsın.
Sözüm meclisten dışarı ancak bir müşteri bu fiyatın altında logo tasarlatmak istiyorsa logo tasatmıyordur Stock görsel editletiyordur ya da iş yükü hafif yarım saatte bitecek bir çalışma istiyordur
Vaziyet böyle olunca çalışmayı beğenmeyen müşteri emeğe saygısızlık yapmaktan kaçınmıyor. Tasarımcı arkadaş da emeğinin hakkını güzelce savunamıyor çünkü savunulacak kadar emek yok.
Süreç iğrenç bir kısırdöngüye giriyor. O yüzden ucuz iş yapan arkadaşlar için bu riskler hep vardır. Müşteri portföyünüz karşılaşılacak sorunları önceden belirliyor. 5 defa ucuz iş yapıp canımı sıkmaktansa bir hafta boyunca uğraşıp kaliteli tek iş yapmayı felsefe edindim artık. Süreç bittiğinde ortaya çıkan esere bakmanın yaşattığı manevi haz paha biçilemez oluyor. Emeği gören müşteriler bu güne kadar hiç sıkıntı çıkarmadı.
Nerede ucuz işe bulaştım, canım sıkıldı
Geliyim sorunun cevabına. Ben işi bitirdikten sonra ödeme alıyorum. Müşteri portföyüm bu riski girmeye değiyor.