Misafir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba,

Biliyosunuzki devlet memurları şirket kuramıyorlar. Ama şirketlerin yönetim kurulunda yer almamak şartıyla ortak olabiliyorlar. Mesela annesi üzerine bir şirket kurabilir ama %100 hisse sahibi de olamaz.

Bana biraz yanlış bir uygulama gibi geliyor. Devletin burada amacı memur kişisi memurluk görevini kötüye kullanmasın, şirketine ayrılacak tanıyacak bir şey yapmasın sanırım.

Ama bunu zaten engelleyemessinki. Adam karısının üzerine şirket kurar %99 hisse sahibi olur. Karısıda müdür olur yine işini yapar.

Bence bu uygulama mecliste tartışılmalı. Çünkü genç girişimcilerin temel problemi sermaye. E adam memur olunca eli para görmeye başlıyor. Belki bir projesini hayata geçirecek ülkeye döviz getirecek faydalı olacak. Ama bu kanun yüzünden çekiniyor kuramıyor.

Mesela ben ilerde Allah nasip ederse memur olmayı düşünüyorum ve çalışıyorum Kpss ye. Ama bir yandan da hep aklımda şirket kuramaması. Ben hayat boyu artık girişimciliği bırakamamki. E hazır sermaye de biriktirebiliyorum. Yani bence bu kanunun kalkması devletin yararına olur. Sermayesi işi olan adamlar şirket kurunca başarı şansı daha yüksek olur bence.

Endişelere gelince ise. Zaten kötü niyetli adam dediğim gibi eşinin üzerine yapar annesinin üzerine yapar yine kötülüğünü yapar. En azından serbest bırakında herkes istediği gibi şirketini kursun.

Aklında bir fenalık olan ile de denetimlere bir uygulama getirerek çözebilirsiniz. Mesela devlet memuru olanın şirketi biraz daha detaylı ve sık incelensin devlet kurumları ile iş yapıyor mu bakılsın. Bir kötülük ediyorsa cezasını kesersiniz zaten.

Aklıma da hiç gelmiyor ne yapabilir ki? Mesela okulda öğretmen adam. Napacak boyacı şirketi kurup okul boyalarını kendi şirketinden mi alacak? Aslında olabilir ve görülebilir böyle şeyler ama. Bunu ufak bir kısıtlamayla halledebiliriz. Devlet memurunun kurduğu şirketin devlete ait kurumlarla iş yapması yasaktır densin. Olur biter.

Siz neler düşünüyorsunuz arkadaşlar bu konuda?
Devlet memuru memuriyet dışında başka bir işte çalışamaz. Bu sadece şirket kurmak için değil, devletin görevlendirmediği ya da izin vermediği başka bir iş yerinde de çalışamaz demek. Devlet memuriyeti bir meslektir, şirket kurmak için sermaye biriktirilecek geçici bir iş kolu değildir.

Eğer kafanızda bir şirket açmak, ticaret yapmak varsa, emeğinizi iş gücünüzü ticarete harcamak varsa istifa edin şirketinisi kurun ve ticaretle uğraşın. Ama yok ben memuriyetin garanti maaşını alırım bir de şirket açar ticarete emek harcayarak riske girmeden ticaret yaparım diyorsanız memuriyetten atılmanız çok doğaldır.

Bırakın memuriyeti ticaret yapma fikri olmayan ve tüm enerjisini ve emeğini o memuriyete harcayacak adamlar yapsın siz de ticaretle uğraşın. Hem hayatınızı milletin verdiği vergilerden aldığınız garanti maal işe sürdürüp, hem de risk almadan ticaret yapamazsınız.

Yok memur eşinin üzerine şirket açar diyorsanız, o şirkette çalışan, emek harcayan memurları görürsem şikayet eder işten attırırım. Memuriyeti meşgul etmeyin eğer kafanızda ticaret idealleri varsa.