E hocam basit değil mi? X şirketinin %99 hisse sahibiyim ortağıyım. Kar payı dağıtıldı oradan kazandım. Bakabilirsiniz. Veya hisselerimi sattım oradan kazandım. Yasa dışı bişey yok. Aynı kapıya çıkıyor bence.
Memur olduktan sonra belki dönemler aralığında mal varlığı bildiriminde bulunmanız gerekir. Ilerleyen dönemlerde mal varlığınız için açıklama isteyecekler sizden. Sizde açıklama olarak yatırım amaçlı paranızı ilgili kişi yada kişilere aktararak gelir elde ettiğinizi söyleyebilirsiniz. Somut bir açıklama ile. Maaşınız 10 bin TL olduğunu düşünelim. Her ay 5000 TL tutarında faize yatırdığınızı düşünün. Bu işlem resmi. Siz herhangi bir çalışma yapmadan paranızı değerlendiriyor olacaksınız ve kazancınızı belgeleyebilirsiniz.
Resmî olarak ek bir iş yapamazsınız zaten. Yani vergi levhasına tabi olarak kendi üzerinizde işlem yapmanız mümkün değildir. Sadece 657 ye tabi memurlar için geçerli bir durum değildir bu. Özel sektör içinde geçerlidir. Devlet veya özel sektör, kardeşim seni çalıştıran benim ve çalıştığın süre boyunca maaşını ben veriyorum. İş dışında kalan zamanını başka yerlerde harcayamazsın. Aksi takdirde kurumda (iş yerinde) performansın düşer. Verim alamayız der. Ya kendi işine yada bizim işimize yönel gibisinden haklı bir soruyla karşı karşıya olacaksınız.
Paranızı alıp hisselere ortak olabilirsiniz. Bankaların faiz sistemine veya katılım banklarına kar ortaklığıyla girebilirsiniz ve bunu belgelendirebilirsiniz hem.