Şimdi Oruç Reis gemimiz yalnız değil, bir kaç savaş gemimiz de onlarla birlikte ve diyelim ki bir ihlal ve Oruç Reis gemisine direkt saldırı oldu, karşılığında pek de yapabileceğimiz bir şey yok, savaş hariç.
Kendi senaryoma göre;

İlk saatler AB-ABD-ŞANGAY 5-NATO-BM bu kurumlara muhtemelen hızlı telefonlar olur ülkemiz tarafından, gelecek cevaplara göre hareket edilir.

AB'nin yunanistanı destekleyeceğini sanmıyorum fakat desteklemeyen ülkeler arasında "yunanistan, fransa" kesin olacaktır.
ABD ise seçim sebebiyle trump çekinerek hareket etse de bizi destekleyecek, fakat yunanistan ile de sorun oluşmaması için resmi yollardan halledin savaş haline girmeyin diyecektir.
ŞANGAY ise bu durumda çıkarlar sebebiyle kamuoyuna sessiz kalacak fakat bize doğru dönen bir desteki ibre olacaktır.
NATO olarak yunanistana uyarı gönderip derhal hareketlerin durdurulmasını ve derin ciddiyetle toplantı düzenlenmesi kararlaştırılır. NATO ülkeleri genel olarak bu hareketi kabul etmez ve üyelik tartışmaları ortaya çıkar.
BM ise derhal eylemleri durdurun, doğu akdenizde savaş istemiyoruz mantığıyla hareket edip yunanistan aleyhine haber yapabilir.

İlk saatlerde Türkiye'nin yapacağı;

Gemi mürettebatını korumak için seferber olmak, yunanistan hava sahasını sürekli ihlal ederek f-16 ve diğer savaş gemilerimiz ile kıyı sahanlığını ihlal ile birlikte taciz edebilir. Gördükleri yunan birliklerini taciz ederek saldırabilirler.
Olayın yaşandığı sulara hızlı bir ordu takviyesi yapılır, hava ve deniz olmak üzere tabii.
Hızlıca kamuoyu açıklamasıyla birlikte yaptıklarının yanına kalmayacağı söylenir, hakkımızı sonuna kadar arayacağız gibi söylemler çokça duyulur.

benim senaryom tabi kesinlikle YTD ve Fikir Tavsiyesi Değildir (FTH), sallamasyon durumun değerlendirmesini yaptım aşağı yukarı buna benzer bir durum gerçekleşir diye düşünüyorum.