Merha değerli hocalarım. Aklımda gelecek ile bir sürü soru var tecrübeli ardadaşlar cevaplarsa çok sevinirim.
Ben üniversiteden sonra yurtdışına gitmek istiyorum . Bilgisayar mühendisliği veya yazılım bölümünü herhangi bir üniversitede okuduktan sonra kendimi ve yabancı dilimi geliştirmek için hertürlü yurt dışı imkanını değerlendirmek istiyorum. Süreç tam olarak nasıl işliyor . ne gibi gereklilikleri var. Olabildiğince en masrafsız olan yol nedir . Biliyorum ülkemizde mühendis işsizler çok fazla. Bunun nedeni bence kendilerini geliştiremiyor olmaları . Üniversiteler çok fazla şey öğretmez yine olay kendimizde bitiyor aslında şahsen ben böyle düşünüyorum . Çevreme bilgisayar / yazılım mühendisi olucam dediğim zaman hep işsiz kalıyorlar diye sürekli aklımı çeliyorlar bende açıkcası ne yapıcağımı şaşırmış durumdayım. Ekonomik olarak fazla iyi değiliz ücretli yurtdışı imkanım fazla olmayabilir. Work and travel e para biriktirir kendi imkanlarımla gitmeye çalışıcam. Tabi önümde bi en az 3-4 sene var 11. Sınıf öğrencisiyim daha erken ama şimdiden geleceğimi planlamak istiyorum. Bana bir yol gösterirseniz çok mutlu olurum.
Sektore ilginiz yok ise bence iyi dusunun. Mutsuz olacaginiz bir sektorde kariyer yapmak zor olabilir. Universiteden sonra is bulamam konusunda hem muhendisler hem sirketler hatali, ama hata daha cok muhendislerde. 4 yil okuyup `System.out.println("Hello, World!");` kisminda ote gecemeyen arkadaslar var. Sirf muhendislik unvani var diye sirketler paralari dokecek zannediyorlar. Cok ozel durumlar olmadikca sektorde title onemli olmuyor. Ha yurtdisinda calisacak olursaniz o zaman diplomanizin onemi cok, tabii tecrube ile. Bu yuzden kendinizi gelistirebildiniz kadar sektorde yer alirsiniz.
Bu yukarda bahsettigim seylerden dolayi firmalar sizin muhendis olup olmadiginiza cok bakmiyor. Tecrubeniz var mi? Gelismeye acik misiniz ona bakiyor. Bu yuzden cogu firma asgari ucret teklif ediyor. E muhendis adam da ben bu paraya calismam diyor. Firma diyor tecruben yok, muhendis diyor egitimim var. 4 yillik egitim hayatiniz boyunca tecrube edinemediniz ise teklif edilen minium maasi kabul ederek sektorde kendinizi gelistirebilirsiniz. Kuzenimin farkli yazilim alanlarinda tecrubesi vardi ama IOS Developer olarak devam etmek istedi kariyerine universiteden sonra. Asgari ucret teklif ettiler kabul ett. 3-4 yil icinde maasi 9-10K seviyelerine cikti, simdi yurtdisinda yasiyor.
Bir cok arkadasim var. Birisi 2 yillik mezun, Turkiyedeki buyuk bir girsimde team lead, diger arkadasim bilgisar ogretmenligi okudu o da yurtdisindaki buyuk bir projede back-end team lead.
Cok calisiyor, kendini gelistiriyorsun. Sonrasi bir sekilde geliyor