Mezun olduktan sonra teklif edilen komik maaşları duyunca işsiz oranı sadece kendini geliştirmeyen kişilerden olmadığını anlarsın. Çok komik rakamlar dönüyor. Global bir şirketin verdiği teklif 3-3.5k arası arıyoruz teklifiydi son zamanlarda şahit olduğum en absürt buydu. Bu sebeple konu kendini geliştirmeyen değil, Türkiye ekonomik olarak kötü durumda ve bu her alanda iş imkanlarını etkiliyor. Önceden yeni mezun iş ilanları sayısı ile şu ankiler arasında neredeyse 10 kata kadar azalma var.
Yurt dışında yüksek lisans için uğraşıyorum ben şu an ve ortalama Avrupa bazında yıllık maliyet ev kira fatura okul vs dahil 25k euro buluyor eğer çok üst düzey bir devlet üniversitesine kabul almazsan.
Amerika'da durum ise 35k dolar bazında. Mezun olduğum okul aracılığı ile iş birliği yapan bir okulun indirimli fiyatı buydu. Bu yüzden yurt dışı kısmı ekonomik yönden zorlayabilir, aile durumunuzu bilmiyorum.
Yurt dışında iş için ise süreç biraz sancılı. Avrupa ülkelerinde şirketler seni almak istediği zaman, hesap vermeleri gerekiyor. 1- aynı elemanı kendi ülkesinde bulamadı mı niye bulamadı? 2- aynı elemanı Avrupa Birliği ülkelerinde bulamadı mı niye ? 3- bu gelecek çalışanın bütün sorumluluğunu alıyor musun şirket olarak?
Bu 3 durum olduğu için iş ilanında çok uzun süren bir sürec var eğer kabul alsan bile.
Work and travel a gittim, 2 arkadaşım orada kaldı. Eğer para biriktirip work and travel a gidip orada kalabilirsen hayatının en ucuza mal olan yurt dışı yerlesmeni sağlarsın. Şu an work and travel vizeleri verilmiyor. İptal edildi program ama geri açılması için çalışmalar devam ediyor malum korona nedeni ile, 1 2 seneye geri aktif edilir program diye düşünüyorum.
En ucuza kapatmak istiyorsan, para biriktirip workandtravel a gideceksin, orada dil kursuna yazılacaksın paranla 1 2 sene o dil kursuna gidiyor gibi olacaksın çalışacaksın ve yeterli para biriktirip üniversiteye başvurup kabul alıp vize değiştireceksin, sonrasında süreç zaten ilerler. En az maliyetli bu olur.