Bende 2019-2020 Güz döneminde Polonya'da Erasmus yaptım.
Tek kişilik yurt odasında 475 zloty'e kalmıştım ve yaşama koşulları açısından Avrupa'ya göre çok ucuz.
İnsanları eğlenmekten hoşlanıyor ve eğlenmeyi ekstra bir şey değil, ihtiyaç olarak görüyorlar. (Belki de olması gereken bu.) Kimisi evinde içiyor, kimisi partiye gidiyor, kimisi kültür-sanat etkinliği vs. ama herkes kendisine zaman ayırıyor ve bir şekilde bir şeyler yapıyor.
Türkiye'de hiç parti ortamı görmeyen birisi olarak çok eğlenmiştim ve çok güzel arkadaşlar edinmiştim.
Genç nüfusun yoğun olduğu bir ülke,hızlı bir şekilde ekonomi olarak büyüyorlar, kızları-ortamları çok güzel, insanları rahat derdi tasası yok.
Avrupa'ya açılan bir kapı olarak görüp gitmekte büyük fayda var. Avrupa'da bu şartlarda ucuz olarak yaşayabileceğiniz bir ülke yoktur bence. Diğer ülkelere ucuz bir şekilde gidip gelebilirsiniz. Avrupa'da uçak ve otobüs biletleri bizdeki gibi pahalı değil. Sadece sırt çantası ile kabul eden firmalar ile çok ucuza uçak biletleri alabilirsiniz. Ben Roma'ya, Stochkolm'e 5 Euro'ya uçak biletleri almıştım.
Polonya içinde her şehre trenler ile gidebilirsiniz. Gelişmiş bir tren ağı var. Trenlerde tekli koltuk ve 8 kişilik kompartman seçenekleri var. Grup halinde gezerken kompartman çok zevkli oluyor. Ben zaman buldukca persembe akşamından atlayıp, başka şehirlere gezmeye gidiyordum. Tren yolculuğu bana çok zevkli gelmeye başlamıştı. Ve en önemlisi tren biletleri öğrencilere %50 indirimli ahaha
Litvanya'da Zalgiris'in Euroleague maçını izlemek için gece otobüsle gidip, şehri gezip akşam maçı izleyip gece tekrar kendi şehrime dönmüştüm bir maç izlemek için ülke değiştirip geri dönme lüksünü burada nerede yaşarsınız ahahaha hayatını düzenli yaşayıp, parasını ve zamanını düzgün ayarlayan birisi Erasmus'ta hem eğlenir, hem yeni arkadaşlar edinir, hem farklı şehirler-kültürler görür, hem de hayatında tatmadığı yeni şeyler tadabilir (hayatımda ilk buz patenini Stochkolm'de yaptım, Avrupa'nın 5 şehrinde basketbol-futbol maçları izledim vs. )
Uzun süreli eğitim hakkında bilgim yok ama Erasmus konusunda imkanı olan var ise, kesinlikle Polonya'ya gitsin ve bunu tatsın derim.
Benim mezuniyetim 1 dönem uzadı fakat hiç pişman değilim.Bir daha elimize böyle bir imkan geçer mi bilemeyiz. Hiç bir dert-tasa olmadan sadece eğlenmek, arkadaş edinmek, gezmek, tek başına farklı bir ülkede olmak vs. bunların hepsini insanı olgunlaştıran şeyler.
Polonya-Erasmus hakkında sorusu olan var ise yazabilir ve yardımcı olmaya calışırım bende.