Hayırlı olsun ülkemiz adına, Muhtemelen devamı gelecektir.
Daha önce bir kaç ufak rezerv bulunmuştu ama oralara kule kurulmadı (Ben öyle biliyorum). Nedeni ise şu : yapılan mali yatırım oradan edilecek gelirden az olduğu için yapılmadı.
Örnek olması için şöyle diyebiliriz : Gazı çıkartmak için 100 TL harcama yapmanız lazım, Çıkartıp satsanız zaten 150-200 TL kazanacaksınız. Bulunan gazda 1 yılda biteceği için ilk bulunan rezervlere kule kurulmadı. Zaten istatistiklere bakarsanız gaz ihtiyacının %93 %95'ini İtalya ediyoruz geriye kalan %5 ilk gibi bir kısım bu ufak rezervlerden çıkıyordur.
Evet kısa sürede bizim cebimize yansımaya bilir ancak 3-5 yıl sonra yavaş yavaş elimiz güçlenecektir. Bazıları siyasi olarak düşünüp AKP kendi yandaşlarına yedirecek korkusu var. Akdeniz ve Karadenizde hesaplanan gazların parası yemeyle bitmez. Bahsedilen rezerv o kadar büyük ki Türkiye'yi satın alır herhalde.
Ekledim :
Türkiye'nin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası (2018) : 771 Milyar Dolar
Yıllık Türkiye 40 milyar metreküp doğalgaz tüketiyor. Buda 12-13 Milyar dolar civarı oluyor. Akdenizde 520 Yıllık doğalgaz var deniyor basit matematik yapsak :
520 Yıllık Gaz x 12 Milyar Dolar = 6.240 Trilyon Dolar
Yanlış hesap yapmadıysam Türkiye'nin 5-6 yıllık Gayrisafi Yurtiçi Hasılasına denk geliyor. Bu para harcamayla bitmez sanırım