2 farklı biçimde vatandaşlık alınabilir. Normal şartlarda.
1. Uyum yasalarına riayet ederek (vatandaşı olmak istediğin ülkenin şartlarını sağlamak. Dil sorunu halledilmeli. Belli bir süre sigortalı çalışma vs.. ülkenin şartları hollanda konsolosluk biriminden alabilirsiniz)
2. Evlenerek. Bunun içinde şartlar var. Şartları sağlamanız gerekir. Bu arada 5 yıl olayı vardır ama 5 yıl sigortalı şartı yani çalışmanız gerekir. Gayriresmi değil.
Dedenize gelecek olursak.
Dedenizin vatandaş olması önemli değil. Siz babanıza bağlısınız. Hem vatandaşı mı değil mi emin değilsiniz. Pasaport kayıp ise kolay işlemler ile halledilir.
Benim dedem Ukrayna Ahıska Türkü. Yararlanıyor muyuz? HAYIR.
Hemen vatandaş olamazsınız. (Parayı basar vatandaş olabilirsiniz. Bu ayrı bir konu.)
Ayrıca bir çok firma bu işlemleri yapıyor ama inanın bir çoğu da paranızı yemenin derdinde ve bir çoğu da garanti veriyoruz demezler ama elimizden geldiğince vatandaş olmanız için uğraşacağız derler. Oysa vatandaşlık kriterleri belli. Ya kan bağı ile yada uyum şartları ile olabilirsiniz.
Sözde derler ama işin özü paranızı yemek. Dedenizin durumunu anlattığınız da vatandaş olup olamayacağını bilirler ama onlar işlemleri yapacağız diyerek sizden ücret talebinde bulunacaklar. Diyelim ki vatandaş olamayacak iseniz, size hemen söylemezler . Dediğim gibi amaç paranızı yemek. (Not. Yurtışı işlemleri yapan bütün firmalar böyledir demiyorum. Doğru bir firmayı bulmanız gerekir.)
Pasaport kayıp hocam ama var. Babamın da Hollanda Vatandaşlığı alması gerekiyor daha sonradan benim almam gerekiyor anladığım kadarıyla ama doğru firmayı nasıl bulacağız sıkıntı o 😊, ücretsiz olarak halletme şansımız yok mu? Doğru firma sadece vatandaşlık için para istese bile ne kadar tutar ki mesela, aydınlatırsanız 😊