kaç tane kliniğe götürdüm birsürü ilaç kullandım hastalık ilerlediği için öldü kuş ben burda bu kuşlar için neler yaptıgımı yazsam sabaha kadar sürer bu sıcak havada birsürü işin içinde kaç defa veterinere gittim ve kuşları facede göstermedim sadece çevremde üretici varmı diye sordum buluncada ona götürüp gösterdim.
Hastalığın teşhisi konusunda veterinere değil facebook grubundan bir üreticiyi referans gösterdiğiniz için yazmıştım. Doğada hayvanların büyük kısmı 1 yaşını göremiyor. Bazı hastalıklar var bunlar hayvanın bağışıklık sistemine göre etki ediyor. Bazı hayvanlar bu mikropları alsalar da atlatıp yaşıyorlar bazı hayvanlar için ölümcül oluyor.
Zaten hayvan satın alırken bu riske giriyorsunuz. Maalesef adamlar hayvan ticareti yapıyorlar ve amaçları para kazanmak. Normalde dışarıdan gelen hayvanların farklı odalarda farklı kafeslerde tutulması yani karantina uygulanması gerekiyor. Ama bu işletmelerin amacı kar etmek olduğu için sürekli mal gibi hayvan alıp satıyorlar ve gelen yeni hayvanlar ile eski hayvanları aynı yere koyuyorlar. Ölen ölür kalan sağlar bizimdir mantığı ile çalışıyorlar.
İşte tam da bu nedenden petshoplara karşıyız. Para ile hayvan alınıp satılmasına karşıyız. Bu işi temiz, düzgün yapan petshop diye bir şey yoktur. Bu işi temiz ve düzgün yapınca ortaya çıkan maliyet bu ülke vatandaşının ödeyemeyeceği yüksek rakamlara çıkar. O yüzden kimse temiz ve düzgün petshop işletmez. En fazla diğerlerinden biraz daha temiz işletiyorlardır ya da sattıkları canlara değişim garantisi veriyorlardır mal garantisi verir gibi.
Üretici konusunda da haklısın. Bu işi hobi olarak yapanların bu hayvanlarla gönül bağları var. Gönül bağı olunca insan daha özenerek bakım yapıyor ve hayvanları mal olarak değil, can olarak görüyor. O yüzden bu hayvanlarla gönül bağı olan insanlardan kuş almak sizin için de aldığınız kuş için de daha iyi bir tercih olur.