Belli ki Ticaret Yapan birisiniz. İhracat yapıtığınızdan dolayı size güzel geliyor olabilir. Ama sizin Karşılaştırmanız Bence Eşit değil. Diyorsunuz ki 2500 maaş alan birisi 1000 kira veriyor vs. Ülkemizde Nerede yaşıyorsunuz bilmiyorum ama Ben Bağcılarda yaşayan biri olarak size yazıyorum. Bağcılar İstanbulun dibi denebilecek 5-6 ilçeden biridir, Hani varoşlar diye adlandırılan yerler var ya hah işte tam o yerde yaşıyorum. Sizde deneyebilirsiniz Sahibinden e girip kiralık daire aradığınızda 1500₺ altı yaşanabilir bir kiralık yer bulmanız zor olacaktır. bulduklarınız da ya mahalle olarak hani bağcılar istanbulun dibi demiştim ya bulduğunuz dairede muhtemelen bağcıların dibi olan bir mahallede olacaktır. Almanya, İngiltere ve ABD de tanıdıklarım var ve Saydığım ülkelere gidiyorum. Ne durumda olduklarının farkındayım. Türkiye ile Almanya, ingiltere veya ABD yi karşılaştıracak kadar Bilgisiz değilim. Ama bizi yönetenlerin söylemleri bizi Kendimizi onların üstünde olduğumuzu hissetmemize yönelik söylemler ve Bu Yalan. İsterseniz Almanyada ki Asgari Ücretli Çalışan Sayısını Türkiyede ki ile Karşılaştırın Asıl Kötü olan bu Fark. Evet Almanyada da Geçinmek zor Ev almak çok zor. Ama Türkiyede Almanyanın En az 10 Katı daha Zor.
Ben İsterim ki Desinler durum bu kabullenip ne yapabiliriz ona bakalım millet olarak nasıl ayağa kalkarız. Ama Kendileri Bizden Aldıkları vergiler ile Mercedeslere binip bize de Sizin Neyinize Mercedes BMW derlerse, Siyasiler yerken Biz Sürünürsek Olmaz bu iş.
Avrupa'da adam 2.500 maaş alıyor falan filan diyorlar ama orada ortalama 1.000 ev kirası veriyorlar. İşim gereği sürekli Avrupa ülkelerini ziyaret ediyorum insanların temel giderlerini düştükten sonra ceplerinde paralarının kalmadığını görüyorum. Ama o arkadaşa sorsan 2.500'dan hesap edip 21.500 TL maaş aldığını düşünüyor. Duisburg'da bir tanıdığım 2.450 maaş alıyor, evinin kirası 1100. Elektrik-su-telefon-tv giderlerinin toplamı 300! O zaman Marlboro'yu kur ile çarparak hesaplayın? Şuan Marlboro'nun paket fiyatı 3 60 Cent yani Almanya'da bir kişi 1 paket sigarayı 31 TL'ye içiyor!
Lütfen kıyaslamalarınızı doğru yapın.
Ocak ayında Amerika'daki bir müşterimi ziyarete gittim, kendisi New Jersey'de oturuyor. New Jersey'in en ünlü gelinlik mağazasının tedarikçisiyim ve kadının aylık geliri ortalama 5.000$ ( net kar ) ve her muhabbetimizde vergilerden, masraflardan yakınıyor, dert yanıyor. Ama Türkiye'deki bazı insanlarımız kur ile çarpıp 7 buçuk katını hesaplayıp "vay be kadın ne para kazanıyor" diye düşünüyor. Aradaki kur farkı üzerinden siyaset yapmadan önce işin doğrusunu öğrenmeli.
Şunu kabul edelim, araç alım satımında ülkemizin ağır vergiler ile işi zorlaştırdığının farkındayım, devleti bu tutumundan dolayı ben de eleştiriyorum. Konuyu açan arkadaşımızın dediği gibi, 168.000 TL'ye ülkeye giren araca 150.000 TL vergi bindirmek çok büyük haksızlık. Eğer böyle olmasaydı çoğu vatandaşımız Clio yerine Passat'a binebilirdi. Umarız yerli arabalarımızın satış fiyatlarını bu sitemimizi telafi edecek seviyede tutarlar.
Yükselen fiyatın asla düştüğünü görmedik. Aslında cevap sorunun içinde saklı.