Linux öğrenmek isteyenler ya da acemi Linux kullanıcıları için ufak bir
terimler sözlüğü yazmak istedim.
Eğer sizin de aklınıza
yararlı Linux terimleri gelirse konu altına yazarak ana mesaja eklenmesini sağlayabilirsiniz.
Kernel: İşletim sistemindeki yazılım ve donanımlar arasındaki iletişimi sağlayan ve sistemin kalbi diyebileceğimiz çekirdek birim.
UNIX: Linux bir UNIX türevidir. Unix işletim sistemlerinin atası sayılır diyebiliriz.
Root: Windows işletim sistemindeki administrator
(yönetici) kullanıcısı ne ise Linux sistemlerinde root
(kök) odur. Linux kullanırken sürekli karşılaşacağınız bir terimdir.
Shell: Unix tabanlı sistemlerin yönetimini sağlayan kontrol mekanizmasının adıdır.
Distro: Türkçe anlamı ile dağıtım demek. Linux distro dendiğinde bir Linux tabanlı işletim sisteminin dağıtımı olduğunu anlayabiliriz. Misal Ubuntu, Pardus, Kali Linux gibi işetim sistemleri bir Debian dağıtımıdır diyebiliriz. Ayrıca
https://distrowatch.com/ sitesinden Linux dağıtımları hakkında bir çok bilgi bulunabilir.
Dependencies: Bir yazılımın doğru çalışması için gerekli olan diğer modüller. Örneğin PHP'nin çalışabilmesi için Apache ve benzeri sunucusuna ihtiyaç duyması gibi.
Cron: Arkaplanda belirli görevleri belirlenen zaman aralığıyla çalıştıran sistem.
Client: Bir sunucudan veri isteyen makina.
KDE: Komut satırı yerine Windows'da ki gibi pencereler ile işlem yapabilmeyi sağlayan masaüstü arayüzleri. 20 adetten fazla bulunur.
Mount: Bir sürücüyü kullanmadan önce sisteme tanımlama işlemi.
Swap: Sanal bellek olarak da bilinir. Diski RAM gibi kullanmak diyebiliriz.