hocam merhaba,
tarım diyorsunuz. sizin için
tarimorman.gov.tr ye girdim yıllara göre tarım ihracatına baktım.
fındığı örnek seçtim
2000 yılı 1252 ton ihracat 4.826.227 USD gelir
2019 yılı 4440 ton ihracat 31.964.563 USD gelir
Yazdığınız rakam doğru değil 4440 ton fındık 120 tır yapıyor sadece kendi ilçemden bu kadar fındık çıkıyor zaten

. Dünyada fındık üretimininin %70'ini Türkiye yapıyor. Ancak yüce devletimizin açıkladığı fındık fiyatları İtalyan fındık devi Ferrero belirliyor. Sebebi yine devletimizin harika politikaları ile gerçekleştirdiği Türkiye'nin en büyük fındık alıcısı Oltan Gıda'nın Ferrero'ya satışından kaynaklı. Oltan Gıda o dönemde zaten aldığı fındığın %70 - %80'inini yine Ferrero'ya satıyordu. Müşteriden yana hiç bir sıkıntımız yoktu çünkü Nutella, Kinder vb. dünya markaları bizim fındığızı kullanmak zorundaydı. Daha sonra bir kooperatif kuruluşu olan Fiskobirlik'in için hükumet tarafından bir güzel boşaltıldı. Önce kredi alması engellendi daha sonra tasfiye edildi. Her sene bakın haberlere fındık üreticisi isyanda neden çünkü fiyatlar düşük verilen emeğin karşılığı alınmıyor. Ama seçim zamanı en çok oy yine fındık üreticilerinden gidiyor o da ayrı bir soru işareti

Çok yazarım da uzun olur okumazsınız. Cüneyt Zapsu yazın araştırın kimdir necidir şirketleri nelerdir, zamanında ABD'ye kimi götürüp bu adamı kullanın demiştir.Fındık ile alakalı olarak bunları araştırmanız yeterli