Önce acaba ciddi mi yazdın diye düşündüm.
Sonra herhalde ironi yapıyordur dedim içimden.
Ama yine de ekonomi ile çok ilgilenmeyen arkadaşlar için açıklayayım.
Dolar yükselirse senin malın ucuzlayacağı için daha çok mal satarım diyorsun ya.
Öncelikle bizim sanayimiz ithal ara malına bağımlı, ithalat yapmadan ihracat yapamayan bir sanayimiz var.
Buğday ithal etmeden makarna ihrac edemezsin, tohum, zirai ilaç, gübre ithal etmeden domates ihraç edemezsin, elektronik devre, elektrik motoru ithal etmeden elektrikli ev aleti ihraç edemezsin.
Sen kafayı iş gücüne takmışsın, üretim için tek gerekli olan işgücü mü?
Dolar arttıkça sanayinin enerji maliyetleri yükselir. bizim sanayimiz ithal ara malına bağımlı, ithal ettiğimiz malların fiyatları artar.
Bizim tarımımız ithal tohum ithal gübre ithal ilaç ithal mazot ile üretim yapıyor.
Hayvancılığımız bitmiş, canlı hayvan ithal edip duruyoruz, dolar 10 lira olursa eti de rüyanda görmeye başlarsın.
Kendini Çin ile bir mi tutuyorsun sen? Car fazla veren, aramallarını da kendi üreten bir ekonomi ile bizi kıyaslarsan komik olur.
Dolar yükselirse senin borsan da ucuzlar, şirketlerin de ucuzlar gayrimenkullerin de ucuzlar.
1 milyon dolara senin 1 şirketini alabilen adam, senin 2 şirketini alır.
Senin şirketlerini, hisselerini, bankalarını yabancılar ucuz ucuz alırlar.
Sonra o yabancılar senin ülkende senin şirketlerinden sana mal satıp kazandıkları parayı alıp götürürler.
Senin devletin dolarla borçlanıyor türk lirası ile vergi topluyor.
Dolar yükseldikçe senin devletin borcunu ödeyemez olur, sana bana daha çok vergi koyup seni beni fakirleştirir.
Dolar yükseldikçe ülke ekonomik bir sömürge haline gelir.
Doları 6,85'te tutabilmek için 40 milyar dolar rezerv sattılar.
Bence senin yazdıkları fikir değil, söylediğin gibi hayalperestlik.
Ve maalesef bu hayal ekonomi bilimi ile çelişen bir hayal.
İthal ara mal önemli değil ki. Dolarla alıp dolarla yurt dışına satacaksanız tabi. İsterseniz uyduruk bir tel 1 tl olsun ister 10 tl değişen bir olay olmaz. Tl değer kaybettiği için yurt dışına ürün satan adam iç piyasada olan hammadde ve iş gücünü artık daha ucuza alır. Örnek aldığımız Çin de ara malı satın alıyor ona katma değer yükleyip satıyor. Her ara malı siz üretemezsiniz Dünya'da bu şekilde üretim yapan bir ülke yok bile