Hocam senin yazdıklarındaki sorun empati duygunun az olması.
İnsanların sana tepki göstermesi de bu yüzden.
Sen kendini karşı tarafın yerine koymadan yargılıyorsun.
Hani sen diyorsun ya, bizim yazılımcılar düzgün çalışmıyor.
Hintliler daha ucuza daha güzel iş yapıyor, iyi yazılımcı bulamıyorum...
Ben de yazılımcı değilim ama yazılımcıların söylemediklerini söyleyeyim.
Yazılımcılar da bir Alman, bir Norveçli gibi çalışkan ve tatminkar ücret veren iş veren bulamıyorlar.
İş yaptırmak isteyen, o projeyi veren, yazılımcıyı bulan adamın, çalışması ve projenin detaylarını ortaya çıkarması lazım.
Yani bu adamın istediği yazılımın tüm özelliklerini teker teker çıkarması, yazılımın çalışmasını istediği minimum sistem konfigurasyonunu belirlemesi lazım.
Sonra da bu beklentilerini yerine getirmeye yetecek bir zaman ve bütçeyi hazırlaması lazım.
Seni bilmiyorum ama ortaya konuşursam burada script yazdırmak için ilan veren adamların hiç biri ne istediklerini bile bilmiyorlar.
Bilmeyen adama her şey çok kolay ve ucuz oluyor.
Yazılımcılar bu Türkiye'de doğru düzgün iş veren script yazdıran adam yok demiyorlar.
Çünkü var olduğunu biliyorlar.
Ama siz Türkiye'de doğru düzgün yazılımcı yok dediğinizde ardından -işini iyi yapan adamlar için konuşmuyorum- deseniz de insanları gücendiriyorsunuz.
Sana önceki mesajımda söyledim ne kadar ekmek o kadar köfte.
Bir insan neden yazılım yaptırmak ister?
Çünkü bu yazılım ile para kazanacaktır, zaman kazanacaktır, hız kazanacaktır.
Sonuçta toplam iş performansı artacaktır.
Yani yazılımcıya bir kere iş yaptırıp 5 sene o yazılımdan para kazanacaktır.
Ama yazılımcı o yazılımdan bir kere para kazanacak.
Sen istiyorsun ki o kazanacağı para uygun olsun ama 5 sene boyunca ortaya çıkacak hataları da ücretsiz gidersin.
Yani aslında bir kere ödeme ile sadece script değil 5 sene yazılım desteği istiyorsun.
Hatta 5 sene yazılım desteğini geçtim sen kendin şahsına özel mesajlarına dakikasında yanıt desteği istiyorsun )))
Bana sevgilim annem yazdığında bile dakkasında yanıt veremiyorum her zaman )))
Düşünsene bir yazılımcı senede 25 script hazırladı diyelim.
3 senede 75 script eder.
Bu 3 sene sonra her bir scriptte en az1 hata ya da açık çıksa, ve bunu gidermek için bir gününü harcasa.
4. senede 75 günlük mesai gitti.
Yani parasını 3 sene önce kazandığı bir iş hala bitmemiş ve 3 sene sonra mesaini yiyebiliyor.
Ve sizin gibi yazılım yaptıranlar istiyorsunuz ki hem uygun fiyata yazılım yaptırayım hem de hata çıkarsa bu yazılımcının sorumluluğudur düzeltecek )))
Forumda çok basit bir php düzenleme işi diye açılan konulara girip bakmaz bile aklı başında yazılımcılar.
İşin çok basit olduğunu bilen adam kendi yapar.
Bir işe basit demek aslında hakettiği parayı vermeyeceğim demektir.
Adam diyor ki çok basit bir işlem ürün özelliklerine göre filtreleme yapacak düzenleme istiyorum diyor.
Eğer veritabanında özellikler taxonomi üzerine kaydedilmediyse bu işlem çok zor bir işlemdir.
Çünkü komple veritabanı yapısını değiştirmek ve tüm sorguları yeniden kurgulamayı gerektirir tüm sorguları yeniden kurgulamak için de tüm scripti okuyup anlamanız gerekir.
Eğer veritabanında özellikler taxonomi ile kurgulandıysa da çok basit değildir karmaşık veritabanı sorguları gerektirir orta zorlukta bir iştir.
Ama işi yaptıracak adam için bu işlem sol tarafa özellikleri menüye yazdırıp üzerine tıklatınca otomatik olarak gerçekleşen basit bir işlemdir.
Son olarak şunu söyleyeyim.
Senede kaç kere script ihtiyacınız oluyor hocam?
Senin kaç kere yazılıma ihtiyacın olursa olsun bu asla ortalama bir yazılımcının bir senede ürettiği yazılım miktarından fazla değildir.
Yani sen yazılımcılar ile şöyle kötü tecrübelerim oldu diyorsun ya.
Buradaki ortalama bir yazılımcı arkadaşın her yıl senden kat kat fazla kötü tecrübesi oluyor.
Ne istediğini söylemeyip, sonra sistemin baştan aşağı yeniden yazılmasını gerektirecek özellikler ekletenler mi istersin?
1000 liralık az beklentili bir işte anlaşıp fazladan ek isteklerde bulunup ekstra ödeme yapmadan 5 bin liralık yazılım yaptırmak isteyen mi istersin?
Yarısı peşin yarısı teslimatta diye anlaşıp, peşinatı 5-6 gün geciktirip sonra ben vazgeçtim diyerek senin 5-6 günlük emeğini çöpe atan mı istersin?
Bu ülkenin insanının hepsi aynıdır.
Ülkenin çoğu sorumsuz, tembel, disiplinsiz ve güvenilir değil.
Bu akdeniz ülkelerinin genel kültürel karakteridir.
Herkes internetten insanları dol@ndıran satıcıları konuşuyor da senelerdir internetten ticaret yapıyorum kimse dol@ndırıcı müşterilerden konuşmuyor.
Bu ülkede ne kadar dol@ndırıcı satıcı varsa aynı oranda da dol@ndırıcı müşteri var.
Bu ülkede ne kadar işini kötü yapan yazılımcı varsa, o kadar da işini kötü yapan girişimci var )))
Aynı toprağın insanlarıyız sadece vasıflarımız farklı.
O yüzden sizin kötü tecrübe yaşadığınız her programcıya karşı programcıların da kötü tecrübe yaşadığı bir sürü müşterisi oluyor.
Programcılar zamanla tecrübe kazanıyorlar ve müşterilere baştan bazı çizgiler koyarak kendilerini kötü deneyimlerden korumaya çalışıyorlar.
Siz buna yazılımcı egosu diyorsunuz.
Belki siz de zamanla tecrübe kazanıp, doğru yazılımcıyı bulma konusunda kendi çizgilerinizi belirlersiniz ve kendi egonuza sahip olursunuz.
Aslında yazılımcı konusunda sorun yaşamamak çok basittir.
Ama iş verenlerin ucuza iş vermek istedikleri için maliyete katlanmak istemiyorlar.
Bir sözleşme hazırlarsınız, sözleşmede 2 tarafı da koruyan maddeleri yazarsınız.
Yazılımın sahip olması gereken tüm vasıfları detaylıca bu sözleşmeye yazarsınız.
İleride ek özellikler gerekirse hangi fiyat üzerinden fiyatlanacağını yazarsınız.
Ödemeler zamanında ve belirlendiği şekilde yapılmazsa ne tür bir cezai bedel tahakkuk edecek yazarsınız.
İş zamanında ve tam olarak teslim edilmezse ne gibi cezai bedel tahakkuk edecek detaylıca yazarsınız.
Karşılıklı olarak okursunuz, noterde biraz para verip karşılıklı olarak imzalarsınız.
İşin sonunda bir taraf mağduriyet yaşarsa karşı taraftan bunun bedelini tahsil eder.
Böylece yazılımı yaptıran da mağdur olmaz yazılımı yapan da.
Bu işi yapacak kadar kendine güvenmeyen amatör bir yazılımcı da böyle bir sözleşmeye imza atacak cesareti bulamaz, imza atıp işi beceremezse de bedelini ağıt şekilde öder.
Bu forumda maalesef şikayetvar kategorisinde anlaşma kanıtı diye gösterilen şeyler dandik whatsapp mesajları, forum mesajlaşmaları )))
Eğer yazılımcınız ile aranızdaki anlaşma whatsapp üzerindeyse kusura bakmayın ama böyle projelerden üst düzey profesyonellik ve hizmet beklemek profesyonelce değil.
Çok güzel yazmışsın da burada bahsettiğin şeylerin benim dediklerim ile genel olarak alakası yok. Yani ben senin dediklerinin aksini söylememişim zaten ilk mesajımda ?
Ben belli bir kitleden bahsediyorum ki bu kitle sizin de bildiğiniz üzere mevcut. Ancak siz durumu dramatikleştiriyorsunuz. "BÜTÜN YAZILIMCILAR DOL@ANDICIRIDIR" tarzında birşey demiş miyim ? Yani bence konuyu biraz içinizi dökme konusu olarak kullanıyorsunuz. Elbette ki sorunlu birçok müşteri de var.
"Ülkenin çoğu sorumsuz, tembel, disiplinsiz ve güvenilir değil" demişsiniz o zaman insanlar da sizi linçlesinler

ama işlerine gelmez. Benim dediğim şey ile aynı bile değil. Siz daha büyük bir genelleme yapıyorsunuz. Ben sadece belli kitle bir yazılımcıdan bahsederken linçleniyorum, siz ülkenin insanlarına sorumsuz,tembel,disiplinsiz ve güvenilir değil diyorsunuz (bu arada katılmıyorum demiyorum) ama hiçbir sorun olmuyor. Herkes işine geldiği şekilde davranıyor.
O zaman ben de size bu önerme üstünden bir sürü konu ile alakasız eleştride bulunabilirim. Yani konu ne için açıldı nereye gitti...Ben Türkiye'de " doğru düzgün yazılımcı yok" diye bir cümle kullanmadım. Yani yazdıklarınızın konumuzla alakası yok sonra insanlar yazdıklarınızı okuyup karşıt yorumlar atıyorlar. 5 sene yazılım desteği istediğimi de söylemedim... Yani hangi cümlesine söylemedim desem bilemedim.