Maalesef aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık durumu. Çocukları okula göndermezlerse bırakacak yerleri olmayan binlerce aile var. Ayrıca o ailelerin ta kendi zaten çocukların okula gittiğinde taşıdığına yakın riski kendileri taşıyorlar toplu taşımalarla işlerine gidip gelirlerken. Onlar okulların açılması taraftarı olacaklardır tabi ki haklı olarak. İkinci olarak özellikle ilkokul birinci sınıflar için ve üniversiteye yeni yerleşecekler için durum çok sıkıntılı. Öyle evde okuma yazmayı annesi babası öğretsin demek ile olamıyor o işler maalesef. O kadar kolay şey değil o. Aynı verimi almak da çok mümkün değil. Herkesin öğretme yeteneği yok, bazısının vakti yok v.s.

Çocuklar kronik bir rahatsızlıkları yoksa, çok büyük risk altında değil gibiler. Allah korusun asla bir şey olmaz demek mümkün değil ancak çocukların kendileri için aldıkları risk ve okullar kapalı kalırsa görecekleri zarar teraziye konulduğunda kar zarar ilişkisinde okulların açılması sadece akademik kazanımları-kayıpları açısından değil, psikolojik durumları açısından da daha karlı görünüyor ve zaten sürecin gidişatı belirsiz olduğu kadar, ne zaman sona ereceği de tamamen muamma. Bu durumda belki en akılcı yöntem, okulların açılması ancak çocukların hastalığın taşıyıcısı olup olmadıkları konusunda dikkatlice gözlem veözellikle yaşlı aile bireyleri ile ilişkilerini olabildiğince kısıtlamak, mümkünse tamamen kesmek.

Özel okullar mevsuzuna gelince de ben çoğunuza katılmadığımı belirtmek istiyorum. Okulları hiç açmayacak olsalar dahi, çoğu kayıtlarını yenileyecek. Bir kaç istisna kaideyi bozmaz ama genel olarak çevremdeki tüm veliler de benimle hemfikir. Zira bu senenin tümünde ya da belki ilk döneminde hiç fiziksel olarak okulda bulunamayacak olsalar dahi bu senenin elbet devamı da var. Belki son sınıf öğrencileri devlete geçmeyi daha sıklıkla düşünüyor olabilirler ancak ara sınıflar için özel okulların uyguladığı uzaktan eğitim modeli ile devletin yaptığı arasında da dağlar kadar fark var. Dolayısıyla bu sene gidemeyecek olsalar bile en azından efektif bir uzaktan eğitim alsınlar ve okuldaki devamlılıklarını kaybetmesinler diye pek çok aile yine kayıt yaptıracaktı zaten.