berkaycatak adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
bu senaryoya göre, konuyu açan kişiden önce web sitesini açan kişi, bu ismi ben buldum şeklinde dava açarsa arkadaşın markasını elinden alabilir mi? O zaman, marka tescili yerine bir domain almak daha karlı değil mi?
Hayır domain almak ile marka sahibi olmazsınız.
Firma ismi belirlemek ile marka sahibi olmazsınız.
Bir ürün yaparsınız üzerine etiket bastırırsınız o markalı etiketi olan ürünü satmaya başlarsanız marka sahibi olursunuz.
Bir hizmet verirsiniz, bu hizmeti verirken fatura keser faturaya hizmetin ismini yazarsınız o zaman marka sahibi olursunuz.
Yani domain ile bir hizmet ya da ürün satıyorsanız, ürün ya da hizmet sizi marka sahibi yapar, domainin kendisi sizi marka sahibi yapmaz.
Şirketimin firma ünvanı 6 harfli bir element ismi. .com/net/org domaini 11 senedir bende.
Şirketi açtıktan sonra .com.tr uzantısını da aldım.
Ancak hemen açılışta tescile başvurmadım 1 sene sonra başvurdum.
Benim şirket açılışımdan 6 ay sonra başka bir firma tescil almış.
Üstelik bu tescil aynı alanda bile değil yakın bir alanda tescile başvurduğu için benim tescil başvurum karışıklık yaratabilir diye reddedildi.

Yani elinde bir firma ünvanı olması, bir domain olması bir şey ifade etmez.
Bir ürün ya da hizmet üretip bunu bir marka ile adlandırarak satmaya başladığında marka senin olur.
Domain tescili hiç bir işe yaramaz.

Hatta tescil de herşey demek değildir.
Bir markayı tescil edip 3 sene içinde o marka ile ilgili bir ürün üretmezsen, bir hizmet üretmezsen o markayı başka biri elinden alıp tescilleyebilir.
Yani önemli olan tescil değil, markayı aktif olarak kullanıma sokmak.
Ama elbette kullanıma başlamadan önce tescil etmek en doğrusu.
Çünkü artık öyle bir hale geldi ki, insanlar hiç kullanmayacakları onlarca marka tescil ediyorlar.
Benzerlik aramasından geçecek marka bulmak bile zorlaştı.
Benim gibi şirketi açıp tescili ertelerseniz başınız ağrıyabilir, şirketinizin ürününüzü çıkarmadan benzerlik taraması yapıp tescil aldıktan sonra yola çıkmak en doğrusu.