Öncelikle ekonomist değil sadece mantıklı düşünebilen sıradan bir vatandaşım. Türkiye'den bahsetmiyorum bir ülkeye yatırım olabilmesi için o ekonominin ekonomisi dalgalı olmalalı, güçlü bir meclisi olmalı, demokrasisi oturmuş olmalı, sistemlerde liyakat olmalı.

Ekonominin başında damat, meclisin pasif durumda olması, ekonominin yarının belli olmaması kim olursa olsun parası olan herkesi korkutur. Siz mesela şu anda Lübnan'a parayı basar mısınız parası değersiz vs. diye. Çünkü yarınları belirsiz insanlar paralarını boşa savurmazlar.

Ancak şöyle olabilir. Elinde olan şirketler bir bir satın alınabilir, evler arsalar alınabilir, tatil beldeleri özellikle yoğun talep görür. Ancak bunun size bana katkısı yerine zararı olur çünkü biz yazın dibimizdeki denizde tatil yaptıktan sonra evimize saatler sonra varacakken, kilometrelerce uzaktaki yabancı vatandaşlar denizden yüzerek evlerine girecekler.

Ek olarak, bence şu an Türkiye siyasi çizgisini bozmasaydı ve ne olacağı belirsiz bir çizgi izlemeseydi ABD Türkiye'ye yatırım yapmak isteyebilirdi. Çünkü Çin şu anda İran'ı destekliyor. İran üzerinden taşımacılık ve üretim ağını genişletme adına firmalar kurmak istiyor. ABD Hindistan'a yönelmiş durumda ancak Hindistan'da aynı şekilde bir gün Çin olup başlarına problem yaratabilir.

Türkiye hem ulaşım hem ham madde hem ülkenin olduğu konum bakımından gerçekten çok fazla potansiyele sahip. Her bölgeye rahatlıkla hızlı ulaşım mevcut. Dağıtım ağı çok geniş. Ancak yanlış politikalar yüzünden maalesef yatırımcı çekmeyi bırakın var olan yatırımcıları da batırıyoruz.

Hiç bir halt olmaz yani kısacası.