Öncelikle
geçmiş olsun, aylardır yazmıyordum felaket habercisi gibi geldim konuya
Renault servisine götürün arıza tespiti yaptırmak istiyorum deyin durumu anlatın. (conta'ya da baksınlar)
200-300TL civarı galiba, eğerki arıza çıkar ve orada yaptırmak isterseniz bunu almamaları gerekli, almazlar.
Cihaza bağlasınlar(bağlanmıyorsa usta manuel kontrol etsin).
Bu süre içinde Lpg varsa
KESİNLİKLE kullanmayın kapatın tank üzerinden, sadece benzinle kullanın.
Hararet sebebi ile yüksek olasılıkla conta yandı hafiften, ufak ufak sızmalarla karıştırmaya başladı.
Gerekirse kasko varsa yol yardımla ücretsiz götürün nereye gidecekseniz. Hemen gelmezler ama para vermez ve aracınızda ki hasarı büyütmeden istediğiniz yere bırakırsınız, önerim bu yönedir.
Kasko yoksa çekici ile onada imkan yoksa sorun büyümeden ve hararet ibresini sürekli kontrol ederek yanınızda da su bulundurarak GERÇEK bir tamirciye götürün.
Araba çok ısınmadan bile rolantide çalıştığında soğutma suyu yedek tankından hafifte olsa fokurdama hava geliyorsa, suya elinizi soktuğunuzda antifriz haricine yağ gibi kaygan bir şey geliyorsa rengi değişmiş ise sıkıntı büyük demektir.(hararet yükseliyor dediğiniz için diyorum)
Çok önemsemez isen sanayi ustaları detaya inmez, tek yada bir kaç parça değişir geçer. Serviste ise bağlantı kablo ve hortumları dahil hepsini değiştirir bu yüzden servisler hep pahalı denilmektedir.+Orjinal ürün kullandıkları için.+Sanayi ustası gibi arıza tekrarında banane kardeşim dikkat etseydin biz yaptık teslim ettik diyemedikleri garanti sundukları için.
Motorlar arıza ve hararet durumunda en azından yenileri öyle, motor daha fazla zarar görmemesi için stop eder ve hararet düşene kadar çalışmaz. Bu süreçte otomobili çalıştırmak zorlamak çok çok yanlıştır conta ve taşlama ile işlem yapılarak kurtarılabilecek iken komple motora girilebilir, çekici hayat kurtarır. Var sayalım zorladın yola devam ettin muhtemelen başına gelebilecek en kötü senaryoyu aşağıda sıralıyorum.
piston sekman, ana yatak, kol yatak, yağ pompası, silindir conta kapak, takım conta, sibop takım, sibop kovan, silindir kapak civatası, termostat, ısı sensörü, devirdaim, buji,(triger), termostat gövde, yedek su deposu, yedek su deposu kapağı, motor yağı, yağ filtresi, hava filtresi, antifriz, sıvı conta(herkes kullanmayabilir), karter tapa, motor rektefiye, silindir kapak rektefiye, ayrıca işçilik. tamir edilip binildikten sonra belli bir km sonrası (usta söyler onu) rodaj yapılıp bittitken itibaren tekrar yağ ve yağ filtresi değiştirilerek işlem sonlanır. Ortalama maliyet altı-üstü değişebilir. 10.000-15.000TL marka model parça işçilik %iskonto etkenleri düşünürseniz.
Neden böyle bir senaryo çıkarttım derseniz de 1 saat gittikten sonra hararet yapıyor ve stop ediyor dediğiniz için.
Umuyorum ki piyasanında kötü olduğu bir dönemde sadece bu benim kuruntum olur ve 200-300TL ye yapılabilecek bir şeydir.
(Forumdan sadece yazı üzerine yapabilinecek en fazla bir yorum/görüştür. Ustalara bile telefonla şu ses geliyor bu oluyor dediğinde "getir görelim" der)
Geçmiş olsun.