https://www.youtube.com/watch?v=U79MHJVgyZk Almanya'da 608 TL tutan ürünler Türkiye'de 467 TL . Almanya'da minimum maaş 7750 TL iken Türkiye'de 2324 TL. (Türkiye'de asgari ücretle çalışan biri bu alışverişin aynısını 5 kez yapabilirken, Almanya'da asgari ücretle çalışan biri bu alışverişin aynısını 13 kez yapabiliyor.)
Video'da bu yorum 4 ay önce atılmış, şu an Almanya'da minimum maaş 11 bin TL'ye yakın, veriler 7 bin'e göre değerlendirilmiş, yeni kura göre Türkiye'de bu alışverişi 5 kez yapabiliyorken, Almanya'da 18 kez yapabiliyorsunuz, temel gıda alışverişi.
Tartışma yaratma amacında değilim ama Almanya'dan örnek verdiğiniz için paylaştım bu videoyu.
Tartılma değil hocam mantıkı olan bu. İşte bunlarla gelelim konuşalım. Almanya’ya alım gücü çok yüksek bize göre. Ben değil demedim. Ama para birimine göte kıyaslamak saçma. Alın gücüne göre kıyaslamak en doğrusu olur. Verdiğiniz örnekteki gibi. Alım gücü papua yeni Gine’de iyiyse bize göre tamam derim. Ama alım gücü paranın kaç TL olduğuyla alakasızdır. Anlatmak istediğim bu.