Doların değer kaybedip kazanması ile ilgili şöyle bir makale okumuştum. (konu ile alakası yok sadece dip not)

Bir abd tarafından asla dolar tüm dünya paralarından 10 kat (sadece örnek)değerli olmasını istemez diyordu.

Doların bu kadar değerli olması ile .
ülkenizdeki ihracat azalır ithalat artar. örnek bir makale
üretim azaldığından işsizlik baş gösterir .
Ülkeniz hedef ülke olur her milletten sizin ülkenize gelip çalışmak ister ve düzeni bozar.
Herkes size ürün satmak ister ve üretimden uzaklaşırsınız. Örnek Azeri kardeşlerimiz bir zamanlar Türkiye akın ederken şimdilerde bu akın neredeyse durdu çünkü kendi paraları tlden daha üstün oldu
Bu saydıklarıma bir örnek olarak Japonya para biriminin değer kaybetmesi için para basmayı bile düşündüğünü okumuştum. Şuan pandemi ön planda olduğu için makaleyi bulamadım.
Yukarıdaki yazdıklarım sadece ön yazıdır katılıp katılmamak size bağlıdır.

Bana göre ise doların kaç tl olduğu değil alım gücü önemlidir. 1 dolar 105 japon yeni yapıyor ama üretimleri ve alım gücü olduğundan bu hiçte önemli değil. Ülke olarak genel bakımda biz araba, telefon ve bilgisayar gibi ürünler ithalat yaptığımızdan bizim dolara ihtiyacımız var ve bu bizim alım gücünü aşağıya çekiyor ama japonların bu ürünlere fazla ihtiyacı olmadığından dolar 100 değil 1000de olsa önemli değil. (yanlışım var ise düzeltiniz)