İyi geceler arkadaşlar.

Geçenlerde LinkedIn'den bir mesaj geldi. Sık sık yurtdışından çeviri işleri geldiği için çok incelemedim mesaj gönderen kişinin profilini, verdiği mail adresine cv gönderdim, fiyatlardan bahsettim vs. klasik şeyler. Bu arada mesaj atan kişi bir petrol şirketinin temsilcisi olarak görünüyor. Bir süre sonra fiyatta anlaştık ve gizlilik sözleşmesi imzalamam gerektiğini söyledi, bu da normal bir durum. İmzalayıp gönderdim. Çevirisini istedikleri dosyayı da kargo ile göndereceklerini söyledi. Önemli bir dosya olduğu için internete güvenmiyormuşmuş. Aradan birkaç gün daha geçti ve bugün bir mail attı, belgeleri kargoya verdiğini söyledi. Ben de seviniyorum, 3 bin dolar iyi para sonuçta.
Bu gizlilik anlaşmasını imzalamadan önce de petrol şirketini biraz araştırayım demiştim, internette aradım taradım bloomberg vs. çok sağlam sitelerde bu adamlardan bahsediliyor ama tam da beni şüphelendirecek bir şeye rastlamadım. Yine de içimde hep bir şüphe vardı çünkü benim başıma böyle güzel bir şey gelmez.
Bana attığı maili tekrar bir açıp okuyayım dedim. Son gönderdiği mailde, belgeleri kargoya verdiğini söylemişti ve kargo takip numarası vermişti. Kargo şirketine bakayım nasıl bir şeymiş dedim. Virgin Atlantic diyor (meşhur havayolu şirketi) ama bana verdiği internet sitesi https://viratlantic.com/us/track/ Sitenin anasayfasını yapmaya bile üşenmişler. Logo desen saçma sapan bir şey. Burada 10 liraya yapılan logolar gibi.
Aha dedim yakaladım. Bi whois çektim, bilgiler gizli. Sadece Panama yazıyor. Sonra bu adamların sözde petrol şirketinin internet sitesini arattım. Ne tesadüf, iki site de namecheap kayıtlı. İkisi de panama.
Bu kadar uğraş ne için çok merak ediyorum. Şimdi gönderdiği sözde kargo bana ulaşmayacak muhtemelen, benden para mı isteyecek ne yapacak acaba? Yani dolandırıcılığın bu kısmında tıkandım ve çözemiyorum o yüzden biraz hayal kırıklığına uğradım.

Bir de linkedin'den çok fazla dolandırıcıdan mesaj alıyorum, çoğu da çinli ya da işte asyalı oluyor ama hemen belli ediyorlar kendilerini. İngilizce konuşmayı falan beceremiyorlar. Bu kişinin yazışmaları gayet iyiydi o yüzden benden cevap alabildi.

Kişiyle hala konuşuyorum, *********** mısınız la siz deyip kestirip atmadım yani. O yüzden güzel bir katakulle düşünen varsa deneyebiliriz