Merhaba,

Son zamanlarda sitem index almıyor diyen çok fazla kişi var forumda. Umuyorum ki herkesin index sorununu çözecek bir paylaşım olacak. Genelde çoğu webmaster sitesinde category, etiket ve özellikle numaralandırılmış sayfaları noindex yapıyor. İşte sorun buradan kaynaklanıyor, bu sayfalara noindex vermeyin arkadaşlar. Yani genel olarak şöyle diyebiliriz sitenizde tıklanabilir alanların hiçbirine noindex vermeyin. Ben sorunu tam da bu şekilde çözdüm.

Bu sonuca vardığım dayanakları anlatayım... İlk olarak sektördeki büyük sitelere baktım. Büyüklerin neredeyse hepsi tıklanabilir hiç bir alana noindex vermiyor. Herhangi bir ceza yediklerini veya performans kaybı yaşadıklarını görmedim. Milyonlarca trafik çeken e-ticaret ve haber siteleri de bu sayfalarını noindex yapmıyor.

Numaralandırılmış Sayfalar ve Yinelenen içerik?

Şimdi burada yinelenen içerik sorunu olmayacak mı diyenler olacaktır elbette onu da açıklığa kavuşturalım. Örneğin abc.com/page/2 ve abc.com/page/3 şeklinde 2 sayfayı düşünelim. Title ve meta açıklamaları aynı olsa bile sayfalarda gösterilen içerikler birbirinden farklı olacaktır. Zaten bu sayfalara noindex vermenin siteye bir artısı olsa emin olun haber siteleri dahil herkes uygular bunu.

Bakınız bu konuda Google'dan John Mueller kendisine yöneltilen bir soruda ne demiş

https://twitter.com/JohnMu/status/973688530873585664

Ek olarak biliyorsunuz yoast epey önce bu seçeneği ücretsiz sürümünden kaldırmıştı. Herkes bunu premium satmak için kaldırdı şeklinde yorumladı, doğru da olabilir ancak yoast ücretsiz sürümde gerekli olan tüm temel özellikleri zaten sunuyor. Bunun hayati bir özellik olmadığı doğrulanınca ücretsiz sürümden kaldırma yoluna gittiklerini düşünüyorum.

Yinelenen içerik için ÖNEMLİ NOT: Eğer bir yazınızda yüzlerce yorum varsa tüm yorumlar tek bir sayfada görünsün. Mesela yorumları her sayfada 25 tane gözükecek şekilde bölmeyin! Eğer bölerseniz ve bu sayfalar index alırsa o zaman yinelenen içerik sorunu yaşanması oldukça fazla.

Etiketlere gelecek olursak spama kaçmayacak şekilde konuyla bağlantılı 2-3 etiket kullanılabilir. Orta ve büyük ölçek çoğu site kullanıyor. Bence hiç bir sorun yok, hatta ilgili sayfanıza iç bağlantı sağlıyor ve sayfayı destekliyor. Kullanıp kullanmamak tamamen sizin insiyatifinize kalmış. Ancak noindex verilecekse zaten kullanmanın da pek bir anlamı yok

Sonuç olarak botların sitede derinlemesine gezmesini sağlayacak numaralandırılmış sayfalar noindex olmamalı. Noindex sayfalar için yine john mueller yumuşak 404 sayfaları diyor. Örneğin bir seo ajansı ilk olarak site içi 404 veren ve 301 çekilmiş iç linkleri temizliyor. Ancak biz google bota sürekli bu yumuşak 404'leri gösteriyoruz. Ben bu durumun google bot için fazlaca can sıkıcı olduğunu düşünüyorum. Evet bizim seocular bu sayfaların indexlenmesini çok yanlış ve hatalı olarak yorumluyor ancak biraz araştırmayla büyük sitelerin bu konulara pek takılmadığını görebilirsiniz. Ayrıca yabancı kaynaklarda da kullanılmasının sakıncalı olmadığı yazılıyor.

İndex almayı hızlandıran diğer faktörler: Kaliteli backlinkler kesinlikle etki ediyor, sosyal paylaşımlar (özellikle twitter), sürekli yeni içerikler eklemek siteyi güncel tutmak vs.

Son olarak Türkçe kaynaklarda veya forumda benzer bir konu göremedim. Umarım doğru bilinen bir yanlışı çürütecek, camiaya yön verecek bir paylaşım olur )

Herkes için faydalı olması dileğiyle, saygılarımla...