Hocam çünkü o yıllar da şehre ve İstanbula göç dalgası başlamamıştı sokakta Çevirdiğin 10 kişiden 9zu İstanbullu idi. Fakat artık İstanbulda İstanbullu kalmadı. Hepsi Bodrumdalar. Kışın, turistler gittiğin de çevirdiğin 10 BodrumludaN 9 zu sizin tabiriniz ile naif bir ağız ile konuşurlar.
bir yozgatlı dan İstanbul ağzı ile konuşmasını beklemek yada İstanbul ağzı ile konuşmuyor diye kaba diye nitelendirmek yanlış olur. Bu insanlar 1940 da da nörüyon ki gı diyorlardı şimdi de nörüyon ki gııdiyorlar.
Yani ben sokakta ki insanların bir ağız değişikliği yaşadığı düşünmüyorum. Sadece eskiden özellikle TRT televizyonun da mükemmel bir Türkçe ile konuşan insanlara yer veriyorlardı.
Hatta Hülya avşar bir filminde çok fazla Diksiyon hatası yaptığı için TRT de yayınlanmandığını söylemişti.
önceki mesajımda yazdım zaten hocam, göçün daha etkili olmadığı yıllar konuşma o yüzden saf kalmış. Yoksa lehçe bi insanı iyi yada kötü yapmaz ama istanbul türkçesi neredeyse yok olmuş durumda yani biraz da torpıil geçmek gerekiyor. Yoksa lehçesiz konuşan insan mı var biz de dahil ama istanbul un korunması gerekliydi.