Sorduğunuz sorunun net ve kısa bir cevabı yok ne yazık ki. İş bulup gidebilirsin, almanyada yaşayan biriyle evlenerek gidebilirsin, kaçak yollardan gidebilirsin, iş arama vizesine başvurup 6 aylığına gidip iş bulmaya çalışabilirsin vs vs. Bunların hepsinin süreçleri zaten farklı, ayrıca herhangi birini seçtiğin zaman da senin şartlarına göre süreçleri yine çok farklı.

Ben 6 ay önce almanyada yaşamaya başladım. Nasıl gittim onu söyleyebilirim ancak. Bi şirkete iş başvurusunda bulundum, iş teklifi aldım. Aldığım iş teklifiyle blue card vizesine başvurdum konsolosluğa. 6 günde falan vize geldi, sonra kontrat başlangıcına göre gittim işe başladım.

Blue card için şartlar net: yıllık minimum bir brüt maaş tutarı var belirledikleri, onun üzerinde bir iş teklifi alacaksınız. Çalışacağınız pozisyona uygun bir eğitim geçmişiniz olacak. Diyelim yazılım sektöründe bi iş buldunuz Software developer olarak, ilgili bir mühendislik bölümünden mezun olduğunuzu belgeleyeceksiniz. 10 yıldır yazılım geliştiriyorum, r10da binlerce referansım var demenizin hiçbir kıymeti yok yani diploma olmadıktan sonra. Eğer iş teklifi aldığınız şirketin çalışma dili İngilizceyse Almanca bilmenize gerek yok, ama İngilizce bileceksiniz. Dediğim gibi kişiye duruma göre değişen çok fazla şey var, ilk etapta aklıma gelenler bunlar.

Hayat standardından kastınız nedir mesela? Muzun kilosu 1 euro, domatesin 2, salatalığın 2.5-3. Youtubeda binlerce video bulabilirsin bu konu hakkında, zira almanyaya giden ne kadar mühendis varsa eşleri de youtuber olmaya çalışıyo gibi geliyo bana

Genel bi fikir vermesi bakımından bildiğim kadarıyla şöyle söyleyeyim, yaşayacağın bölgeye göre değişmekle birlikte, evli tek çocuklu bi aile 2000 euro civarı bi maaş ile sıkarak da olsa yaşar, 2500 ile rahat yaşar. Çok daha uzun süredir orda olan varsa daha iyi bilgi verebilir.

Bir de Almanya değişik bir yer aslına bakarsanız, kolay kolay kimse aç veya işsiz kalmaz yani. Siyasete girmemek için çok uzatmak istemiyorum ama şunu bırakayım örnek olarak https://seyler.eksisozluk.com/almany...syal-yardimlar