Bu sene özel bir üniversitenin, mimarlık fakültesini bitirdim. kendi hikayemden bir şeyler anlatayım:
Ben nasıl yerleştim ; Lise'de bizde SBS vardı ve toplamda 1 yanlış ile İstanbul'da güzel bir liseye gitmiştim. Tüm akraba-eş dost benden çok umutluydu ahaha Fakat lisede biraz değiştim ve ders çalışmanın bana göre olmadığı görüp, daha sosyal birisi olmaya başladım ve sınava pek hazırlanmadım. Sonuç olarak 40 Bin sıralama civarında geldi. Hedefim mimarlıktı fakat İstanbul'da devletler gelmiyordu. İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi %50+%25 burslu geliyordu. Şehir dışına Sakarya-İzmit'te vs. mimarlık geliyordu. Fakat ailemle hesapladık ve yaklasık %65-70 burs aldığım zaman, FSMVÜ'de aynı paraya denk geldiğini (yıllık 9 bin tl gibi bir para veriyordum FSMVÜ'ye, fakat yıl gectikce 13 bine cıktı ) ayrıca aile ile beraber kalacağım (mimarlık için çok önemli bir detay, arkanı toplayan, sana yemek yapan, etrafı dağıttıktan sonra rahatca okula gidip, eve gelince o evin toplu olmasını görmek vs.) için bu tercihi yaptık. Ve bu okul, diğer özellere göre daha muhafazakar olarak bilinir ve sosyal faaliyet-ortamı daha kısıtlıdır. Yani diğer okullara göre, ortam yapmaya değil eğitim görmeye gelen bir topluluk var diyebilirim. Lisede 4 yılını sadece eğlence olarak geçiren benim için, ailem ve ben bunu daha uygun gördük İkinci olarak, orada okuyan arkadaslarda aldığım bilgilere göre, mimarlık hocaları,kadrosu gayet güzeldi ve gidilebilir bir okuldu(yazı sonunda artı ve eksilerini yazacağım.)
Genel olarak insanlar gözündeki değerini anlatayım ; insanımız bilgisi olmadan konuşmayı çok sever. Hee özelde okuyorsun demek, baba parası yiyorsun vs. gibi konusan çok sayıda insan vardır. Bunları pek takmayın.
Özel okul ortamı ve eğitim ; Her özel okulun önem verdiği, üstte tuttuğu bölümler vardır. Bunların farkına varın, araştırma yapın. Bir özel okulda 50 bölüm var ise, 50 bölümde kaliteli değildir. 5 bölüm kalitelidir, diğer 45 bölüm sadece para kazanmak için acılmıstır diyebiliriz. Bu 5 bölümde en iyi hocaları, en iyi eğitimi, en iyi yurt dışı imkanlarını vs. sunarlar. Diğer bölümlerde, ''diploma için gelinen'' bölümler olarak kalır. Buna dikkat edilmeli bence. Bu özel okulun hangi bölümlere önem verdiğini araştırın, oradaki insanlarla görüşün. Benim okulumda mimarlık ve hukuk başta tutulan iki bölümdü. Mimarlık için konuşursak, MSGÜ eski dekanı, Yıldız Bölüm Yardımcısı gibi bir çok kişiyi kadrolarına katmış, ayrıca proje derslerini alanında iş yapan ''aktif mimarlar'' aracılığıyla veriyorlardı. Hoca kadrosu çok kaliteliydi. Ayrıca Vakıflar Müdürlüğüne bağlı olduğu için, bir çok restorasyon çalışması vs. bu hocalar tarafından yapılıyor, daha geniş bilgi sahibi olabiliyorduk.
Hoca sayımız daha fazlaydı. Benle aynı sene devlet üniversitesinde mimarlığa giren bir arkadaşım, hocamdan kritik almak için sıra bekliyorum haftada 1 anca alabiliyorum demişti. Bizde ise aynı derste 3 hoca, 3 asistan vardı ve her an bilgi vermeye açıklardı.
Seçmeli ders seçeneği çok fazlaydı. Benim gördüğüm kadarıyla mimarlıkta seçmeli dersler çok önemli. Diğer bir çok okulda,seçmeli ders adı altında ''zorunlu'' dersler verip, sadece öylesine verilmiş eğitimler mevcuttu. Bizde ise, Mimari bilgisayar programları, Çizim teknikleri dersleri,Osmanlı-Bizans vs. tarihi dersleri, Engelli Tasarımı-Bina tasarımı-Aydınlatma-Yüksek Yapılar-Peyzaj Mimarlığı-Tezyinat gibi en az 20-25 tane farklı dalda seçmeli ders vardı ve toplam mezun olmak için 12 adet seçmeli ders almalısın diye hatırlıyorum. Bu 12 seçmeli dersi de farklı dallarda alabilir ve her daldan bir bilgi sahibi olabilirsin yada ilgi duyduğun alanlarda kendini geliştirebilirsin vs. Yani kendini geliştirme açısından daha geniş bir yelpaze var.
Öğrenci kapasitesi ; Gerçeği konuşmak gerekir ise, 20 bin ile %100 burslu gelen kişi ve 250 bin ile %0 burslu gelen kişi aynı sınıfta oluyor ve aynı eğitimi alıyor. Bu bazen size can sıkıcı gelebilir. Fakat ben mimarlık okuduğum için ve mimarlıkta bu o kadar fark etmiyor diyebilirim. Yani 20 bine giren kişi, mimari olarak daha güzel bir algıya sahip diyemem. O sebeple bu konuda diğer bölümlerden bilgi-referans almak daha iyi olabilir.

Bunun gibi uzar gider. Kısacası, benim fikrim : Sırf devlette okudum demek için devlete gitmeyin. Bir çok özel üniversite bazı bölümlerde daha iyi imkanlara daha iyi kadroya sahip. Bunları araştırın ve ona göre karar verin.