Bir kişinin hesabına giren parayla dolan.diricilik adıyla onu yargılamak çok saçma. Bu sadece bir delil başlangıcı olabilir. Onun öncesinde yapılan yazışmalar yani dolan.dırıcılık adıyla dava açan kişinin ne amaçla para gönderdiğini, o yazışmaların hangi ip adresi üzerinden yapıldığını %100 belliliğe ulaşacak şekilde net olarak tespit etmek gerekir. Burada ceza davası açılması kesinlikle doğru değildir. Ancak sebepsiz zenginleşme davası açılabilirdi. İfade vermek sadece soruşturma aşaması olduğu için mecburi oluyor. Bu sizin kovuşturma (dava- iddianamenin kabulü) aşamasına geçtiğinizi kanıtlamaz.
Savcılık muhtemelen tüm dosyalarla ilgili takipsizlik kararı verecektir. Ya da kovuşturma aşamasına geçilirse dava lehinize sonuçlanacaktır. Zira burada yazışmaların kiminle yapıldığına dair ve ödemenin ne için yapıldığına dair net bilginin yan unsurlarla kanıtlanması gerekmektedir.
Sadece banka hesabına yatan para tek başına delil oluşturmaz. Bunun öncesinde yazışmanın gerçekten dava açılan kişiye yani banka hesabı sahibine ait olup olmadığının IP kayıtları vs ile kesin olarak kanıtlanması gerekir. CEZA MUHAKEMESİNE EGEMEN OLAN İLKELER ARASINDA MADDİ GERÇEGİN ARAŞTIRILMASI İLKESİ MEVCUTTUR. BUNA GÖRE SANIK HAKKİNDA %100 BELLİLİGE ULAŞMADAN CEZA KARARI VERİLEMEZ.
Eğer bir adam hakkında 7 dosya varsa savcının işi bu işte kesinlikle kasıt arar. Kişinin whatsapp görüşmeleri ve ip adresleri kendini sıyırması için yeterli olmaz çünkü bir suç ortağı olabileceği şüphesi ile soruşturma devam eder. Dol@ndırıcılık gibi ceza davalarında ispat gerekir. Arkadaş büyük ihtimalle dol@ndırıcılıktan ceza almaz ve beraat eder. Ama dol@ndırıcılıktan ceza almamak için söyleyeceği ben para karşılığı şu kişiye bitcoin bozdum tarzı ifade ödeme aracılık işleminden ya da spk izni olmadan emtia alışverişi yapmaktan yargılatüm nmasını gerektirebilir. Hepsinin üzerine haksız zenginleşme yüzünden tüm paraları iade etmesine hükmedilebilir, üzerine kayıtsız ticaret yapmaktan vergi cezası alabilir.
Yani nereden tutarsanız tutun arkadaşın durumu çok iyi değil.