İlginç bir yaklaşım Kısmi olarak doğruluk payı olsa da "bilmek, uzman olmak" kelime köklerine gittiğinizde aslında bu işin kaynağının öğrenme ve aktarma yani deneyimden geldiğini görürsünüz. Sistem ve teknolojinin gelişimi ile adı "uzmanlık belgesi" "sertifika", "belge" vs adı her ne ise o oldu. Bana kalırsa bir çok sektörde uzmanlık (bazı sektörler hariç) ortaya çıkan sonuç ile alakalı. Özellikle bilişim, tasarım vs. gibi dallarda bu böyle. Örnek; Ben tasarım uzmanıyım derim, kendimce öyleyimdir ama referanslarım olmadığımı söyler. Veya bunun tam aksi de olabilir. Zaten referansların olma sebebi de bu değil mi? Sonuç olarak, bir işin uzmanı olmak için illa üniversitenin ilgili bölümünden mezun olmak veya sertifika sahibi olmak gerekmez. Sosyoloji mezunu olup 10 yılı aşkındır profesyonel web programcılığı yapan ve çok iyi şartlarda çalışan arkadaşım var. Bunlar gibi yüzlerce örnek görülebilir. Burada amacım kesinlikle eğitimi vs. küçümsemek yada önemsiz bulmak değil. Öğrenmek istiyorsanız kaynak çok, öğrendiğinizi ispatlamak için ise illa belgeye ihtiyacınız yok. Şunu diyorum; "Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz" ve "Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde".