Freelance işlerde müşteri bütçesini en baştan belirtecek ki iki taraf zamanını boşa harcamasın.
Örnek veriyorum; 500 dolardan açılışı yapacağınız animasyon tasarımı projesi için bütçesi 100 TL olan bir müşteri geldiğinde eğer "bütçeniz nedir?" sorusuna baştan cevap vermişse iki tarafta zamanını harcamadan olayı çözer.
Ne müşteri "çok pahalı"..vs diye eleştiri getirip karşı tarafı gerer, ne de işi yapan "benim çalışma fiyatlarım bu şekilde"..vs diye kendini açıklama ihtiyacı hissedip karşı tarafı oyalar.
Veya tam tersi, 500 dolar fiyat belirleyeceğiniz bir işe müşteri 5000 dolar bütçeyle de gelirse, profesyonellik anlayışı iki çözüme yönlendirir; birincisi, "gerçek fiyatı 500 dolar bu projenin bütçeniz çok fazla" dersiniz veya ikincisi, mevcut bütçeyi kabul eder ve o bütçeye göre doğru orantılı olarak işinizin çapını genişletirsiniz.
Sonuç olarak, samimi gelsin veya gelmesin belirli bazı sektörlerde bütçe belirtilir ve ona göre çalışmaya başlanır.