Hocam ya anlamıyorsunuz ya da anlamak istemiyorsunuz. Askeri üretimden bahsetmiyorum burada. Kıbrıs ve Kardak harekatlarını küçümsemenizide ben anlayamadım doğrusu.
Hammaddeyi kendin üretebilecek imkanın varken dışarıdan alıp işleyip sattığın mal sana çok birşey kazandırmıyor malesef. Sadece iş gücünü kiralamış oluyorsun.
OSB'ler malesef yan sanayi ürünü üretmekten ileri gidemiyor malesef.
320 OSB yerine 3 tane tam donanımlı, kaliteli eğitmenleri olan ( gerekirse ithal edelim 😅 ) mühendislik fakültesi olsa ve burada üretilen projelere devlet ve kamu desteği sağlansa o 320 OSB'nin sağladığı gelirin kat ve kat fazlasını sağlar bu ülkeye.
Ama beyin yerine kas gücü ile üretimi tercih ettikçe kaybetmeye devam edeceğiz.
Yıllardır düşen TL değerine bakın. Gün geçtikçe katma değerli üretimimiz azalıyor , eğitim seviyemiz düşüyor. Bunlarla doğru orantılı olarak paramız da değer kaybediyor.
paranın değerini sadece üretime dayamanızdan belli ki farklı bakış açınız var(TL, japon yeninden değerli, demek ki japonlardan daha kaliteli üretim yapıyoruz mu yani)
Ayrıca askeri üretim bir örnek. Uzayda 5-6 adet uydumuz var. Bu sene yerli göndereceğiz inşallah. Birçok alanda gelişmeler devam ediyor ama ülkenin bir kısmı sarayın klozetinden ve samandan kafasını bir türlü kaldırıp güzellikleri göremiyor..
Ayrıca Kıbrıs ve kardağı küçümseyen yok. İkisi çok farklı diyorum. Hani diyorsunuz ya kas gücünden beyin gücüne geçmeliyiz. Hah işte ona örnek bu. Kıbrıs kas gücüyle yapıldı. ABD dur dedi durduk. Şimdi kas gücü değil beyin gücü çalışıyor. Rusları dünyaya oturduğun koltuktan madara ediyorsun. Akdeniz de devriye atıyorsun Fransız hop oturtup kaldırıyor çocuk gibi NATO ya şikayet edeceğim demekten başka bir şey gelmediği için kuduruyor adamlar...
Bu arada buğdayda sayılara bakarsanız kendi ihtiyacımızın fazlasını üretiyoruz. Daha fazlası lazım olduğunda da dışarıdan alıp işleyip satıyoruz, son 18 yolda 10 milyar dolar fazladan kazanılmış. Az para mı?