Kıbrısta olanlarla, Libya ve Suriye de olanları bir tutmamnız çok ilginç. Adamların dünyaya sattığı hava savunma sistemini dalga geçer gibi tepesinden vurup dünyaya servis edip rezil ediyorsunuz. ve bu teknolojinin daha ne olduğunu çözebilmiş değiller ama sizler bir şey üretmiyoruz diye ağlaşıyorsunuz.
Ayrıca;
320 osb de beton üretiliyor demek ki? Buğdayda sadece un yapıldığını düşünmeniz ilginç🙂 makarnadan yapılır. Un ve makarnada dünyanın en büyük ihracatçısı olan 3 ülkeden biriyiz... Marka olmaması konusunda haklısınız, o da olacak inşallah, hem de betondan başka bir şey üretmiyoruz diyerek karalar bağlamaktan başka bir şey yapmayanlara rağmen olacak...
Hocam ya anlamıyorsunuz ya da anlamak istemiyorsunuz. Askeri üretimden bahsetmiyorum burada. Kıbrıs ve Kardak harekatlarını küçümsemenizide ben anlayamadım doğrusu.
Hammaddeyi kendin üretebilecek imkanın varken dışarıdan alıp işleyip sattığın mal sana çok birşey kazandırmıyor malesef. Sadece iş gücünü kiralamış oluyorsun.
OSB'ler malesef yan sanayi ürünü üretmekten ileri gidemiyor malesef.
320 OSB yerine 3 tane tam donanımlı, kaliteli eğitmenleri olan ( gerekirse ithal edelim 😅 ) mühendislik fakültesi olsa ve burada üretilen projelere devlet ve kamu desteği sağlansa o 320 OSB'nin sağladığı gelirin kat ve kat fazlasını sağlar bu ülkeye.
Ama beyin yerine kas gücü ile üretimi tercih ettikçe kaybetmeye devam edeceğiz.
Yıllardır düşen TL değerine bakın. Gün geçtikçe katma değerli üretimimiz azalıyor , eğitim seviyemiz düşüyor. Bunlarla doğru orantılı olarak paramız da değer kaybediyor.