Kusura bakma kardeşim sanada cevap veriyor gibi olacağım ama açıkçası bir düzeltme yapma gereği duydum

Teknik olarak ne gezi olayları, ne 15 temmuz öyle dediğin gibi bu ülkeyi bitirmedi, Gezi olaylarının başladığı 28 mayıs 2013 tarihinden birkaç gün öncelerine, tavsiye olarak 7 gün öncesinden başlayıp o güne kadar ortalamayı alırsan teee 4-5 ay sonralarına kadar döviz kuru sadece 12 kuruş artmış. 15 temmuzdan öncesine baktığımız zaman ise 2,90 olan kur net 2 hafta sonra sadece 3,01 olmuş yani 11 kuruş artmış.Eğer yanlış anlaşılmayacaksam şunu söylemem lazım, bu 11 kuruşluk kur yükselişi ise çoğunlukla yabancı sermayenin korkup paralarını acil olarak yurt dışına kaçırmalarından dolayı. Ayrıca bu 11 kuruşluk yükselişte aslan payı OHAL ilanı ve kararnameler ile ülkenin yönetilmesinin bir sonucu diyebiliriz. Sadece Rahip Brunson krizi için Mart 2018 kur 3,75 TL, Ağustos 2018 ise kur 6,85 TL idi, gezi olaylarında 4-5 aylık bir kur aralığı alarak mayıs-ekim arasını dikkate aldım ve fark 12 kuruştu, Brunson olayı yüzünden ise fark net 3,10 TL idi. Şimdi burada ne görüyorsun?Ben söyleyeyim. Ülke yakılıp yıkıldı ve perişan edildi senin deyiminle ama kur farkları 11 kuruş ve 12 kuruş oldu, emin ol hiçbir şey olmasa bile zaten TL değer kaybediyordu yani birkaç kuruş inerdi. Sadece " bu fakir bu görevde olduğu müddetçe o teröristi alamazsın " bu cümlenin kurulması ise kurun 3 Lira 10 Kuruş yükselmesi ile sonuçlandı değil mi? George Floyd krizi ile haftalarca ABD alev alev yanmadı mı? Eee ne oldu para birimlerine ? Güçlü ve ayağı yere sağlam basan ülkeler bu gibi krizler ile ölüp bitmezler, güçsüz ülkeler ise bir garip rahip yüzünden savruluverirler. Para güvenli limanları sever, adaleti sever, sükuneti sever, savaşın it dalaşının veya bir siyasi krizin olduğu yerlerde hele özgür basından, yargının bağımsızlığından, eşitlikten bahsedilmiyorsa ve yönetim şekli demokrasi değilse, mübarek bir bayramın ilk gününde döviz alımına ben yaptım oldu denip %1'lik devasa vergi getiriliyorsa yabancı yatırımcı güvenip parasını nasıl getirsin? Bak dikkatini çekerim, yitip giden hayatlara, şehit ve gaziler konusuna girmiyorum, sadece kur farkı olarak konuyu ele alıyorum. Gerçi 15 temmuz için Allah'ın lutfu diyenler oldu ama ben öyle düşünmüyorum onu belirteyim. Siyasilerin açıklamaları ve alınan kararların döviz kurlarını doğrudan etkilediği gibi, birincil etkilenme sebebi ise arz/taleptir. Geziden yok temmuzdan diyerek küçümsemek olmaz, hiçbir şey apaçık göründüğü gibi yanıltıcı değildir. Kur farklarına arama motorundan kolayca ulaşabilirsin. Bir ülkenin elinde dolar yok ise o ülkede dolar kuru uçar gider, bir ülkenin parası her ülkenin elinde bolca varsa, fazlası ile arz edilmiş ve talep görmüyor ise o para birimi hızla değer kaybeder. Bakınız 2. Dünya Savaşı sonrası Almanya'nın Mark'ı ne hallere düşmüş Yahudilere tazminat ödemeye çalışırken boyuna matbaa çalıştırmaktan. 1 trilyon mark'ın 1 dolar'a eşit olduğu zamanları gözlerinle görmüş olursun kaynaklardan. Bizde şu an böyle bir risk yok sayılır, en azından bir süre. Dolaylı olarak dalgalı kur rejiminden sabit kur'a geçip 6,85'e sabitledik, paramızda epeydir bir volatilite görünmüyor zaten, gücümüz yetene kadar o 6,85 kaledir ve o kaleyi savunuruz. Gücümüzün yetmediği yerde ise yeni bir kur şoku ile karşı karşıya kalırız. Yurt dışında TL'nin shortlanması dolaylı olarak yasaklandı, TL ayaklı işlemler için kısıtlamalar getirildi ve TL dışarıya çıkarılmıyor. Dolaşımda bulunmayan paranın değerli olacağını düşünülüyor ama hadi bakalım, zaten neredeyse hiçbir ülkenin kabul ettiği bir para birimi değil artık ticaretlerde.