Benim kafamı da karıştıran zaten çekirdek sayısı ile hız arasındaki fark ve ram'in ddr3 vs ddr4 olması... Sunucuda 20 tane cachelenmiş wordpress site ve data çeken php bot çalışacak, dolayısıyla esasen apache + nginx ağırlıklı çalışıyor olacak bunlarda çekirdek sayısı daha faydalı, öte yandan php ve veritabanı için de işlemci hızı daha faydalı... Kafam çorbaya döndü karar vermeye çalışırken
Önceki sunucum Intel Xeon E3-1240 v6 3.70GHz, 4 core, 8 Threads, 32GB DDR4, 2x240GB SSD idi ve fazla fazla yetiyordu 20gb üstü ram kullanımı gördüğümü hatırlamıyorum, dolayısıyla ram'in 32 vs 64 olması olmasının çok bir fark yaratacağını sanmıyorum ddr3 vs ddr4 olması fark yaratabilir...
Fikriniz için teşekkür ederim...
Umarım birinciyi almışsınızdır.(başka firmalara bakmadıysanız) Sebeplerine gelirsek;
- Sunucunuz yüksek hitli bir site barındıracak ve kaynakları verimli kullanmak önemlidir, NGINX için önemli olan sunduğu dosyalara hızlı erişebilmesidir, bu yüzden DDR4 ve NVMe M.2 SSD kullanan sunucular DDR3 sunuculara göre daha hızlı ve verimli olmaktadır.
- Yüksek RAM bellek miktarı NGINX için önemsizdir, NGINX ihtiyaç duyduğu kadarını kullanır.
- Daha fazla ağ genişliği, daha fazla müşteriye(client) servis olanağı sağlar.
@Elazığlı168; dediği gibi iyi bir optimizasyonla kesinlikle o sistem kullanılır, tabi daha da iyi sonuç almak için farklı çözümlerimiz de mevcut çünkü NGINX apayrı bir Webserver ve Apache veya Litespeed'den farklı ayarlara sahip(NGINX'i hızlı yapan da bir nevi bu ayarlar, htaccess köhne bir sistem ve NGINX bu sistemi kullanmadığı için hızlı

)
Onun dışında ideal bir sistem nasıl olmalı sorusuna gelirsek şöyle sıralanabilir;
- İyi bir işlemci, burada Webserver mi yoksa başka bir hizmet servisi mi yapılacak ona göre değişmekle beraber yeni mimaride, "tercihen AMD Epyc" ve DDR4 destekli bir işlemci tercih edilebilir.
- DDR4 Ram, 2666MHz ve üstü tercih edilirse daha da verim alınılabilir.
- NVMe M.2 veya Optane(daha Optane sunanı görmedim)
- 1-10-20 veya 40GBPS paylaşımsız ağ(sunucunun ihtiyaçlarına göre değişmekle beraber çoğu durumda 1GBPS yeterlidir)
ve en önemlisi PAYLAŞIMSIZ kaynaklara sahip olmalıdır.
Günümüzde bu kriterlere göre sunucu aldığınızda pişman olmayacaksınız, sadece aldığınız firmanın kalitesinden emin olmalısınız. Başarılar dilerim, iyi günler.