Yorum yapmak istemiyordum ama yazılanları görünce yorumum bulunsun istedim, yaklaşık 3 yıldır Macaristan'da yaşıyorum, AB ülkesi, şimdiye kadar burda bir çok arkadaşım TR'ye döndü. Kimisi yapamadı, kimisi buranın boğaziçi üni prestijinde üniden yüksek lisans bitridi IELTS 7.5'di iş bulamadı, döndü TR'ye ama emekleri boşa gitmedi TR'de iyi bir iş buldu. Şimdi ben Ayasofya'ya filan değinmeyeceğim, benim değinmek istediğim yer maalesef fırsatçılık ve fırsatçı toplumumuz. Torpil'e her zaman karşı durdum, her zaman aklımda şu vardı önüne geçtiğim insan belki benden daha zor durumda, belki ev geçindiriyor çoluğuna çocuğuna mama, bez parası yapacak, gururum el vermedi.
Ben bu kısmına takıldım bu yazının, torpil hakkını kullanacakmışsın, bence işte olay burda başlıyor sende maalesef herkes gibisin

Şimdi iş olayına gelecek olursak, AB'de de iş bulmak zor ama neden zor, herkeste bir kere İngilizce var, burada yerel dili bilmezsen çok zor iş bulursun. Fakat şöyle birşey var insanlar sürekli kendini geliştiriyor kardeşim, lisans bitirip ben oldum demiyor. Dil öğreniyor, 1 yıllık, 2 yıllık meslek kurslarına gidiyor, deniyor da deniyor. İş bulamazsa suçu kendinde arıyor. Biz ne yapıyoruz kıytırık bir üniversitenin kıytırık bir bölümünü bitirip, aha ben oldum diyoruz. Şimdi iş verin yoksa ben yurt dışına kaçarım diyoruz. Nitelikli adam her yerde iş buluyor, bu bir gerçek zaten 1-2 dil öğrendin mi direk dünya vatandaşı oluyorsun. Sen tarihçisin, İlber hoca diyor ki bir tarihçide 2 yaşamayan dil, 2 de yaşayan dil olmalı (biri batı, biri doğu dili) olmak üzere bu vasıflar sende var mı? Benim eşim Türkoloji mezunu, 24 yaşında mezun olduğunda 4 dil biliyordu, çok iyi konuşuyordu, sadece bilmek değil.
Yani şunu demek istiyorum neyiz ki ne istiyoruz. Önce kendimizi geliştirelim, değiştirelim sonra kızalım. Bana yurtdışı tecrübem en çok bunu öğretti ve kendimi olabildiğince geliştirmeye çalışıyorum. Burda bir arkadaşım var Macar babadan zengin, Emirates'te hosteslik yaptı 2 yıl Dubai'de kaldı geri döndü, Japonca, İngilizce, Macarca biliyordu, daha sonra Berlin'e gitti bir oda kiraladı resepsiyonistlik yaptı 2 yıl ezildi. Şimdi Almanca biliyor, daha 30 yaşında Macarca, İngilizce, Almanca, Japonca konuşuyor, ki babası gerçekten zengin. Önce kendiniz değiştirin daha sonra zaten dünya değişecektir.