Kullanım amacına göre şekillenebilecek tercih.

Android tarafındada bazı markalar çok kaliteli malzemeler ve donanımlar kullanıyor, ama genele baktığımızda android tarafında, açık kaynak bir işletim sistemi olmasından dolayı çok fazla marka var, birçoğuda kalitesiz üretimler yaptığından işletim sisteminin adı lekeleniyor bir yerde.

Apple'ın malzeme ve donanımlarının kaliteli olduğu bir gerçek. Ayrıca kamera tarafında gerek yazılımsal, gerek donanımsal oldukça başarılı bir marka.

Eğer sizin için kamera çok önemliyse ve amacınız bir telefonu daha fazla uzun ömürlü kullanmaksa iphone tercih edilebilir, ama ülkemizde maalesef oldukça pahalı. Aslında bir süre sonra bu uzun ömrününde pek bir artısı kalmıyor, gün geçtikçe uygulamaların, özellikle oyunların kalitesi arttığı için elinizde bulunan telefonun donanım özellikleri zaten 2-3 sene sonrası için yetersiz kalacak. Ama işiniz oyun değilse, genellikle uygulama tarafında kullanım yapıyorsanız bu sizin için pek bir sorun olmaz. (Tabi bazı güncellemeleri yapmadıkça. Apple'da eski cihazları yazılım güncellemeleriyle neredeyse kullanılmayacak hale getiren güruha katılmış durumda.) Oyunlarla arası olan birisiyseniz ileriye yönelik düşünüldüğünde güncel oyunları oynayamayacaksınız, o yüzden tavsiye etmem.

Ben açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olduğundan, geliştirmeye, değiştirmeye oldukça elverişli olduğundan ve ara sıra oyun oynadığım için androidi tercih ediyorum.