karikaturname adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu yazdığınızdan şu sonuç çıkıyor hocam; zenginlerin hepsi şanslı zeki insanlardır.
Oysa pratik hayatta gerçekler böyle değil. Bütün dünyada 1 avuç zengin, milyarlarca yoksul var. Zenginliği de yoksulluğu da yaratın üretim ve bölüşüm ilişkileridir. Kapitalist üretim/bölüşüm ilişkilerinde çalışan kazanmaz, kazanan ise çalışmayan kişidir. Her işyerinde en az çalışan (çoğu zaman hiç çalışmayan) en çok kazanan kişi yani patrondur.
Patron olmak da aileden gelen bir özelliktir çoğunlukla. Sabancının torunu hayata holding yöneticisi olarak başlar, asgari ücretli bir işçinin torunu ise ücretli bir emekçi olarak. Nadiren sınıfsal geçişler olsa da bu kural değişmez. Gecekondu mahallesinden holding patronu çıkmaz.
Yani meselenin zeka ile alakası yok.
Şans faktörü de burada ihmal edilebilecek bir öneme sahip. Hiç kimse şanlı olduğu için zengin olmaz, yada şanssız olduğu için fakir olmaz. Mesele olanaklara ulaşmadaki eşitsizliklerdir. Tesadüfün etkisi sıfır demiyorum, ama ihmal edilebilir bir düzeyde düşüktür.
Outliers kitabını okumanızı öneririm. Aslına bakarsanız doğduğunuz yıl bile bir şans. Örnek olarak Bill Gates, Steve Jobs, Steve Ballmer, Scott McNealy ve Eric Schmidt aynı yılda doğdular. Hepsi hayatlarının en iyi yıllarında zengin olmak için büyük bir fırsata sahip oldular ve bunu değerlendirdiler. Zaman içinde fırsatları barındırır ama fırsatlar içinde zamanı barındırmaz gelip geçicidir. Belki de 1955 yılında doğsaydınız siz de bir milyarder olabilirdiniz kim bilir