teknobizdeyiz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ssl farkları nedir? Biri bizi aydınlatsın
SSL yani Secure Socket Layer(Güvenli Giriş Katmanı) bağlantıyı şifreler ve eşler(peers) arasında eavesdropping(telekulak) yapmaya çalışan kişileri engeller. Verierin eşler dışında okunamaması için mühim olan bu protokol için halka açık ve gizli olmak üzere iki anahtar bulunur. Tarayıcı ve sunucu(kısaca eş1-eş2) iki tarafında bildiği anahtarlarla gizler ve sürecin başkaları tarafından düzyazı(plaintext) olarak okunmasını engeller.

SSL sertifikası dediğimiz olay ise iki farklı türde olur; self-signed(kendinden imzalı yani sertifikanın ana membaı sunucunun kendisi olan sertifikalar diyebiliriz) ve Root CA signed(yani tarayıcı ve işletim sistemleri tarafından tanınan, onaylı kök sertifika sağlayıcısndan imzalıı)

Eğer sertifikanız kendinden imzalıysa "Güvenli değil!" uyarısı gösterilir, yok Root CA imzalı ise "Güvenli" yazar.

Sertifikalar oluşturulurken belli bir bit değerinde(128-256-512-1024-2048-4096bit gibi farklı değerlerde imzalanabilir), belirli bir şifreleme algoritmasıyla(hash) ve belirli bir eliptik eğriyle(elliptic-curve) oluşturulur.(Root CA'ya bağlı olarak.)

Root CA tarafından imzalı olduğu sürece sertifikanız tüm tarayıcılarda(Root CA'yı tanıyan OS ve tarayıcılarda) "Güvenli" olarak tanınacaktır.

Günümüzde SSL yerine TLS şifreleme kullanılmaktadır(SSL'in isim değişmişi, eski SSL sürümlerindeki büyük açıklardan sonra isim ve özellik değişimine gidildi)

Bu arada daha gelişmiş şifreleme yöntemleri daha zor ele geçirilen oturumlar demektir, ayrıca ücretli sertifikalarda SSL sertifkası bazlı sorunlarda para garantisi sunulmaktadır.(1.750.000 sterline kadar genellikle) Ücretsizlerde ise böyle bir garanti yoktur.

Daha detaylı yazmak isterdim ama vaktim yok, umarım merakınızı gidermişimdir.

Backlog adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
[/URL]
Mevzunun firma sahipleri alakası yok.Uyanık web tasarımcı ssl diye gagalamıştır firmaya Bizim arkadaş'da ssl şu fiyat diyor dayıyor free ssl'i
--
Script hazır scripte benziyor, yapanın böyle bir şey yaptığını düşünmüyorum.