Bir Tarih bölümü öğrencisi ve İstanbul'da yaşayan 40 küsur yaşında normal bir vatandaş olarak naçizane görüşlerimi paylaşmak isterim.
Sinyalcilik peşinde ve kimseyi belli bir görüşe ısındırma peşinde de değilim. Belirteyim. Asla bir tartışma açma ve var olanı köpürtme niyetinde de değilim.
- Evet çevresinde çok değerli camiler var ve daha buraları Çamlıca Camii'ni dolduramıyorken neden Ayasofya'yı istiyorsanız görüşü mevcut. Bizzat cumhurbaşkanı tarafından.
- Ancak şöyle de düşünebiliriz; "Ayasofya gibi muazzam bir yapının 'namaza başlatma', 'teşvik olma' konusunda muazzam tetikleyiciliği olur. Ehlisünnet Cemaat artar.
- Kıbrıs Rum kesiminde ve Batı Trakya başta olmak üzere Dünya'da Türk cami ve cemaatlerine yönelik saldırılar olabilir. Allah muhafaza.
- Turistlere ve bölge turizmine olumsuz bir etkisi olmaz. Yine gelip görürler, ziyaret ederler.
- 1990'ların ortasından bu yana restorasyon kuleleri vs var hala var hiç değilse bu ucubelikler caminin içinden kalkar.
- Not: "Dinlerarası diyalogcular; yahudiyi hristiyanı cennete sokmaya çalışan Fetöcü teröristler siyasi iklimde yer bulsa Ayasofya asla açılmazdı!"
- Ayasofya 20 yıldır iktidarın elinde bulunan en iyi karttı! İsterlerse seçimden önceye denk getirebilirlerdi. Ya da bir başka görüşe göre yakın tarihte 'erken seçim' var!
- Burayı ziyaret edecek kişileri; yapının kıymetini korumaya davet edecek, hassas davranmalarına öne ayak olacak yönlendiriciler ve denetleyici kişiler olmalı.
- Dünya üzerinde Ayasofya kadar mühim bir yapı mevcut değildir. Benzerleri yanına bile yaklaşamazlar.
- Ayasofya'nın hem cami hem de müze (!) olarak hizmet vermesi mümkündür. Görmek isteyenler diğer camileri de rahatça görebiliyor, foto çekip ziyaret edebiliyor.
Allah'ım bizi ve bu mesajı okuyan inançlı kardeşlerimi; "Dünyaya rağbet etmeyenlerden, hangi cami veya mescitte olurlarsa olsun bir vakit namazı kazaya bırakmayanlardan eyle!"
Belki ilk zamanlarda özellikle cuma namazları için ve kandiller için ziyaret açılabilirdi. Şahsi görüşüm bu tartışma artık bitmiştir! Dediğim gibi evimizden kıymetli bu yapının selameti açısından; temizliğe, kurallara riayet edelim.
Bir an önce okuduğun bölümü bırak ve mantıklı başka bir işle uğraş bence ki 40 yaşında olduğuna göre başka bir işle uğraşıyorsundur diyerek bu kısmı es geçiyorum. 10 tane madde yazmıssın biride bu mekanın tarihi ile alakalı değil öyle olur böyle olur.
-----------------
Kişisel fikrime gelecek olursak ben küçüktüm bana Müslümanlığın birleştirici barışçıl güzel bir din olduğu söylendi. Bu kararla birlikte maalesef bunlar yok sayılıyor.
Bir diğer husus bu kararla birlikte 2. fetih yorumu yapan insanların yarın en basitinden buradaki meryem ana mozaiği için ne diyeceklerini gerçekten merak ediyorum. Yarın onlara zarar verilmeyeceğinin bir garantisini kim veriyorsa helal olsun.