Geçmiş olsun öncelikle.
Bireysel olarak iş yapmanız durumda gider kayıtlarınızı gösterebilirsiniz.
Vergilendirme işlemi yapılırken (bireysel çalışıyorsanız, eleman çalıştırmıyorsanız - freelancer kavramı diyelim)sadece kazançlarınızı baz almamaktadır maliye bakanlığı. Gelir gider hesabı yapılır ve net kazanç üzerinden size bilgi verilir.
Size yapılacak olan işlemler, rastgele yapılmamaktadır.
Özetle banka hesap hareketleriniz incelemeye alınır (Örneğin x bankası) cari hesabınıza giriş çıkışların (Gelen ödemeler/yaptığınız harcamalar) döküm özeti yeterlidir.
Ayrıca hesabınıza ödemelere dair giriş yapılan her işlem için işlemlerin açıklaması gereklidir.
Örneğin şahıs hesabınıza sizden aldığım hizmet karşılığında ödemeyi yaparken; açıklama kısmına hizmetin açıklamasını (örnek: web tasarım için ödeme) parantez içerisindeki gibi açıklama ile hizmet tutarını gönderir isem, o zaman kazanca tabi bir işlemdir. Yoksa şahıs hesabınıza bir dostun olarak para göndermiş olabilirim. Yada sizden borç aldığımı ve geri ödeme yaparken şahsi hesabınıza aktarma işlemi de olmuş olabilir veya canım istedi. Size harçlık gönderdim. Bu tür işlemleri yaparken açıklama girmez genelde bir çoğumuz.
Özetle hesabınız incelemeye alındığı zaman, hesabınızda oluşan giriş ve çıkışlardaki açıklamalar baz alınarak size bir vergi çıkabilir.
Sorun olacağını sanmıyorum. Uyarı alırsınız tahminimce, korona dönemlerinde maliyenin kuralları esnek olacağını düşünüyorum, en azından böyle bir konu için.