Öncelikle ev sahibin kılın biri. Böyle adamlar ile iş yapılmaz, bu adamların malı kiralanmaz. Tabi eve girene kadar adamların karakterini öğrenemiyorsun.
Öncelikle kiralarınnı 2 gün önce ödediğin ve senden kirayı vadesinden 2 gün önce istediği için adamı dava edemezsin. Sonuçta bu bir taciz sayılmaz.
Diğer konu da devletin tüfe oranının uydurma olduğunu hepimiz biliyoruz. Hükümet uyduruk bir enflasyon rakamı belirliyor, ev sahibinin elektrik faturası, doğalgaz faturası ve diğer giderleri tefe tüfe oranıyla belirlenmiyor. Yani adam senden abartılı bir zam talebinde bulunmamış. 900 liraya 1500 isteseydi anlardım da, ama tüfe ile 1004 lira olan kirayı 46 lira fazla şekilde 1050 lira istemesine haksızlık diyemem.
Evin eksiklikleri konusunda da kontratta tamamlanması karara bağlanmış bir şey yoksa evde eksiklik yoktur. Yani evi duşakabinsiz kiraladıysanız eve duşakabin yapılmasını, doğalgazsız kiraladıysanız eve doğalgaz döşenmesini talep edemezsiniz.
Evden çıkabilirsin, ama şunu da unutmayın 1 sene boyunca 46 x 12 fazladan ödeyeceksin o da 550 lira gibi bir şey yapar. Yani 1 sene kirayı ayın 15 inde ödediğin sürece cebinden fazladan 550 lira çıkacak. Peki ev değiştirirsen cebinden fazladan ne kadar para çıkacak, ne kadar zaman ve zahmet kaybı olacak iyi düşün.
Eşin ile ilgili mevzuyu da aranızda çözebilirsiniz. Eşine diyeceksin ki açma, açarsan da ben bilmem kocamla görüşün diyerek işin içinden çıkacak. Yani bir ev kiralandıysa bu sorunla karı koca başa çıkmayacaksınız. Eşin hamile ise ve eşini arıyorlarsa ev sahibi arayacaksın ve ev ile ilgili konularda hamile eşimi aramayın kardeşim, ev ile ilgili konuları benimle çözün diye fırçanı atmalısın. Kira kontratında kimin imzası varsa o mesuldur ve sorun varsa kiralayan ile kiracı arasında mesele çözülür. İşin içinde eşler karıştırılmaz.
Herşeyin 2 tarafı var. Sen bir sürü yeni ev bulup kiralayabilirsin, ev sahibi de istediği kadar kiracı bulabilir. Ortada ayda 46 liralık bir anlaşmazlık var. Evde kalman senin için daha ekonomik bir çözüm olur. Ama yine de bu kadar kıl bir ev sahibi ile o evde huzurla yaşayamayacağını düşünüyorsan taşınma planlarına başlayabilirsin.