Spor aslında öyle okunduğu yazıldığı gibi basit birşey değil hayat tarzıdır nasıl dersen spor'a göre hayatını şekillendirirsin beslenmeni dinlenmeni antremanlarını düzenlersin hep. Amatörler yeni başlayanlar bu kısımlarını hiç düşünmez bilmez bile. Herşeyden önce hayatındaki yanlışları önce kaldırman lazım beslenme düzenin kötüyse düzelicek dinlenmen kötüyse düzelicek erken yatmaya uyumaya alışcaksın. Antremanlarının şiddeti ve doz'unu kendine göre ayarlıcaksın. Hanım evladı gibi spor yapanlar 5 yılda yapacağı vucudu sağlam iradeyle düzenli çalışan ve yaşayan kişi belki 5 ayda yapabilir bu emektir. O yüzden insanları gözlemlemek sporla ilgili kaynak araştırmak hangi hareketler nasıl nizami yapılır veyahut bir gögüs antremanında yapılması gereken önemli hareketler veyahut omuz veya sırt veya kol hepsinin alternatif hareketleri ve hepsinin nizami kası en iyi hissettiğin şekilde yapabilmek ben uzun yıllardır spor yaparım salonda yaparım gidemediğim zamanlarda evimde dumbell setlerim falan vardır yaparım her şekilde yani. Bende sıkıldım bazen üşendim bazen içimden salona gitmek gelmiyordu ama gidiyordum neden gidiyordum hep kendini ikna edicek bişeyler buluyordum yaratıyordum mesela yeni başladığımda diyordum vucudum şekillenmeye başladı devam etmeliyim veya bir süre sonra bu kadar yaptım bırakırsam bütün emekler çöp olcak gibi gibi bir bahane bulcaksın ve devam etceksin. Defalarca kez sigarayı bıraktım yeniden başladım 2. haftamdayım yine bıraktım mesela antremanlarımda güç kaybı ve iştahımı ciddi etkileyip beslenmemi etkilediği için mesela. Spor sizi sağlıklı yapar güzel görünüm kazandırır. Sporu sevmek için bir bahaneniz hep olması gerekir. O yüzden Hayatınızda en önemsediğiniz şeyleri düşünün ve hiçbiri sağlığınızdan görünüşünüzden önemli olamıcağı için Spor'uda onların içerisine biyere sokun sokuşturun ve biran önce başlayın hala geç kalmış sayılmazsınız...
Herşeyi özetlemişsin. Spor yapılmaz sportif bir hayat yaşanır. Çok iyi vücudu olan adamların o vücudu yapmak ve o vücudu korumak için sürdürmeleri zorunlu bir hayat tarzı var. Bu tarza özen göstermezseniz o vücudu koruyamazsınız.
Bir de sporda yol katetmenin en önemli şartı hırs ve disiplindir. Hırs ve disiplin sahibi değilseniz gelişiminiz minimumda kalır. Hırs size acının üzerine gidebilme imkanı sağlar. Yani istediğiniz bir şeyi yememek size acı verir. Keyifli bir akşam sohbetini ya da filmini bırakıp erken yatmak acı verir. Bu acıya katlanabiliyor musunuz? Ya da spor salonunda çalışırken en zayıf kaslarınız en ağrılı idmanlarınıza neden olur. Çok ağrıyan yani daha zayıf olan kasların üzerine gidebiliyorsanız, ağrıdığında zorlandığınızda bırakıp kaçmıyorsanız gelişim sağlarsınız. Yoksa canınız yandığında kaçarsanız başkalarının 1 senede yaptığı vücuda 10 senede bile ulaşamayabilirsiniz.